NL Drenthe
13 februari 2023

Alles rondom het laden van elektrische voertuigen

                                                        Afdeling Drenthe 

                                                     7 februari 2023

ALLES RONDOM HET LADEN VAN Elektrisch-Voertuigen

Regelmatig is op verjaardagen en andere gezellige bijeenkomsten de elektrische auto onderwerp van gesprek. Eén van de eerste zaken die aan de orde komen zijn de actieradius van de auto. Hoe lang houdt de accu het vol op één lading? Hoe lang duurt het snel-laden? Kan ik een aanhanger trekken? Allemaal actuele vragen. Dat er nogal wat haken en ogen aan het laden zitten blijkt uit het vervolg.

Deze avond  in het TT Instituut te Assen is Leander Engelbertink bij ons te gast. Leander is eigenaar van het bedrijf FOM-MOBI, dat staat voor focus op mobiliteit. Hij heeft zich gespecialiseerd in het laden van EV‘s, elektrische voertuigen. Uit zijn betoog blijkt al snel dat het laden van een EV eenvoudig is maar dat je wel aan diverse voorwaarde moet voldoen. Zo is bijvoorbeeld een bij de auto geleverde 230 volt kabel niet geschikt om continu te gebruiken. De stroom die gedurende lange tijd door de kabel gaat is daar te hoog voor, eigenlijk ook te hoog voor de huisinstallatie waarop de auto is aangesloten. Bij gebruik van het 1 fase 230 volt systeem is soms een verbrande omvormer in de kabel, een stekker- of verbindingsdoos in huis het gevolg. Het devies van Leander is dan ook, berg die kabel op, zo ver mogelijk buiten bereik, onder in de kofferbak. Aan de hand van een aantal plaatjes kun je duidelijk zien hoe creatief veel mensen zijn in het laden van een EV. Iemand had een lange verlengkabel via de bomen over de weg naar huis geleid en iemand anders krulde de lange kabel om een lantaarnpaal. Zo moet het dus niet. Het is natuurlijk ook best ingewikkeld om je auto van huis uit te laden wanneer je niet op je eigen grond kunt staan. Vooral momenteel nu het aantal openbare laadpalen nog onvoldoende is.

Eén en ander komt er op neer dat je eigenlijk altijd moet laden met 3 fasen krachtstroom, dus 380 volt. Wanneer thuis geladen wordt moet de huisinstallatie worden uitgebreid. Leander had een uitgebreide sortering materiaal meegenomen om te laten zien. Zijn eigen auto stond in de werkplaats te laden met een mobiel laadapparaat. Een zogenaamde portable Wall-box. Een interessante site is www.ev-database.nl

Laadkabels behoren, net als monteurs die aan een EV werken, gecertificeerd te zijn, NEN- 9140. We onderscheiden de mode 3 en de mode 4 kabel. Mode 3 heeft de lader in de auto en werkt op wisselstroom AC, bij mode 4 bevindt de lader zich buiten de auto en werkt met gelijkstroom, DC. De kwaliteit van de kabel wordt op de kabel aangegeven d.m.v. een code 3G2,5+1×0,5 en 5G6+1×05. De code geeft aan hoe zwaar de kabel te belasten is. Het elektrisch schema van de Wall-Box kan uitgebreid worden ten behoeve van diverse functies. Functies zoals: laadstroom registreren, terug leveren aan huis, uitschakelen van het laden bij te hoog totaalverbruik, laden afstemmen op zonnepanelen en windmolen. Leander ging uitgebreid in op de soorten Wall-Boxen, ook daar is flink sprake van verschil in kwaliteit. Belangrijk bij de keuze van een Wall-Box is dat de box geschikt is voor buitenmontage.

Dat de elektrificatie doorzet wordt steeds duidelijker. Niet alleen het wegverkeer maar ook agrarische bedrijven, bouw en industrie staan aan de vooravond van grote veranderingen. Het aantal aanvragen stijgt maar leveringen blijven nog even uit.

Leander ziet grote mogelijkheden voor  autobranche in de begeleiding en ondersteuning van de aankomende elektrische rijder. Ondersteuning en leveren van faciliteiten voor het thuis laden. Goede en deskundige instructie geven bij aanschaf van de nieuwe EV.

Deze avond was zeer leerzaam. Het werd zo maar later dan 22.00 uur. Toch hadden de meesten wel even tijd om in de werkplaats uitgebreid na te praten bij de auto die daar inmiddels opgeladen was.

Leander bedankt voor jouw interessante presentatie. Wij zijn een heel stuk wijzer geworden van een materie die nieuw is in ons vakgebied.

Klaas van Haeringen                 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.