historie livestreams
19 april 2024

Aarzelingen elektrisch rijden: ANWB Rapport

Een recent rapport van de ANWB onthult een verschuiving in de houding ten opzichte van elektrisch rijden in Nederland. Voor het eerst sinds jaren is de groep die geen plannen heeft om over te stappen op elektrische auto’s groter dan de groep die dat wel van plan is binnen vijf jaar.

Belangrijkste belemmeringen: Hoge kosten en infrastructuur

De bevindingen, afkomstig uit de Elektrisch Rijden Monitor 2023, wijzen uit dat de hoge aanschafprijs van elektrische auto’s en een gebrek aan privé laadmogelijkheden de voornaamste drempels vormen. Daarnaast spelen tekorten in het aanbod van publieke laadpalen, beperkte actieradius en hoge onderhoudskosten een rol.

Kostenperceptie en waardevermindering EV’s

Volgens de ANWB is de gemiddelde kilometerkostprijs van elektrische auto’s gestegen van 61 cent in 2022 naar 72 cent in 2023, voornamelijk door een afname in de restwaarde van elektrische voertuigen.

Aanhoudende zorgen over aanschafprijs en belastingen

Een overgrote meerderheid van 71 procent van de ondervraagden beschouwt de aanschafprijs van elektrische auto’s als te hoog. De kloof tussen de gemiddelde aankoopprijs (€ 45.850) en het bedrag dat consumenten bereid zijn te betalen (€ 31.699) blijft aanzienlijk. Daarnaast leidt de onzekerheid over toekomstige belastingen, met name de motorrijtuigenbelasting (mrb), tot bezorgdheid onder potentiële kopers.

ANWB: CEO Marga de Jager over belastingplannen

Marga de Jager, CEO van de ANWB, benadrukt dat de prijs en onzekerheid over belastingen een cruciale rol spelen in de verdere acceptatie van elektrische auto’s. Ze verwelkomt het nieuwe kabinetsplan om een mrb-korting tot 2031 te introduceren, gericht op het compenseren van het gewicht van accupakketten en het uiteindelijk gelijktrekken van de mrb met die van benzineauto’s.

 

Bron: Aftersales Magazine

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.