historie livestreams
18 oktober 2023

Elektriciteitsnet onder druk: kabinet en netbeheerders grijpen in

Het elektriciteitsnet in Nederland staat onder grote druk door de snelle groei van de vraag naar extra capaciteit. Het tempo waarin deze vraag toeneemt overtreft de snelheid waarmee netbeheerders het net kunnen uitbreiden. Ondanks investeringen en maatregelen is de toegang tot het elektriciteitsnet in gevaar, met mogelijke vertragingen in woningbouw, economische groei en verduurzaming van Nederland, meldt Netbeheer Nederland in een persbericht.

Op veel locaties is een nieuwe aansluiting of verzwaring van het elektriciteitsnet niet meer vanzelfsprekend. Dit vraagt om een versnelling van de uitbreiding van het net. Aanvullende maatregelen zijn nodig, waaronder bijvoorbeeld het verplicht stellen van slimme laadpalen en stuurbare warmtepompen, om het net ook op spitsmomenten toegankelijk en betrouwbaar te houden.

Nederland maakt een massale omschakeling naar elektriciteit. Het aantal warmtepompen dat wordt geïnstalleerd groeit dit jaar naar 170.000, een stijging van 60% ten opzichte van 2022. Dit aantal stijgt door naar 300.000 per jaar. Inmiddels staan er 500.000 laadpalen in Nederland. Dit aantal groeit met 500 laadpalen per dag naar 2 miljoen in 2030. Verder stappen bedrijven massaal af van het aardgas en vragen om een (zwaardere) aansluiting op het elektriciteitsnet.

Uit onderzoek door TenneT blijkt dat in Utrecht, Gelderland, de Flevopolder, het Rotterdamse havengebied en Goeree-Overflakkee geen extra ruimte beschikbaar is op het elektriciteitsnet. Dit betekent dat bedrijven in deze regio’s rekening moeten houden met lange wachttijden. Daarnaast is ook in Noord-Holland de maximale capaciteit van het elektriciteitsnet bereikt voor bedrijven die een aansluiting of verzwaring willen.\

Pieken vermijden

Het veranderende energiesysteem vraagt ander gebruik van elektriciteit, met de nadruk op het vermijden van piekmomenten. Het kabinet neemt maatregelen om het elektriciteitsnet effectiever te benutten en vertragingen te beperken. Naast de verplichting van ‘slimme’ laadpalen en warmtepompen stelt het 166 miljoen euro beschikbaar voor een Stimuleringsprogramma Energiehubs. Daarbij stemmen bedrijven lokaal hun elektriciteitsvraag en -aanbod op elkaar af waardoor er minder ruimte op het stroomnet nodig is.

Netbeheerders benadrukken de noodzaak van snellere bouw en investeringen in de Nederlandse energie-infrastructuur. Het slimmer benutten van het net is een focuspunt, waarbij flexibel gebruik van elektriciteit cruciaal is. De netbeheerders zien de aangekondigde maatregelen van het kabinet als een stap in de juiste richting om het elektriciteitsnet beter te benutten en vertragingen te verminderen.

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.