NL Rotterdam
Lezing | 28 februari 2012

2012-02-28 Lezing over de SUPERBUS

Dit keer een blik in de nabije toekomst?.
Vliegtuigingenieur Joris Melkert van de TU in Delft kwam vertellen over het SUPERBUS project wat hij in samenwerking met Wubbo Ockels ( uw welbekend van z’n ruimtereis en diverse ecologische projecten ) en Antonia Terzi ( expert in aerodynamica in de formule 1 ) heeft opgezet. Het uitgangsprincipe was om zo weinig mogelijk uit te gaan van de welbekende principes en dus nieuwe wegen te gaan bewandelen. Allereerst moest het vervoer van A naar B zo efficiënt en dus zo snel mogelijk gaan. De nu ontworpen bus is maar half zo hoog als een gangbare bus maar heeft wel dezelfde lengte en dat vraagt dus de nodige aanpassingen om , deels, van de huidige infrastructuur gebruik te kunnen blijven maken .
De bus heeft dan ook meesturende achterwielen , camera’s rondom en een instelbare rijhoogte tussen de 7 en 40 cm. Hierdoor moet het mogelijk zijn om ook de al reeds bestaande rotondes te kunnen gebruiken.
Het is wel de bedoeling om deze bus zoveel mogelijk over een eigen weg te laten rijden maar hier kunnen veel lichtere eisen aan gesteld worden en dus goedkoper ..
De lage luchtweerstand in combinatie met het relatief lage eigen gewicht en de elektrische aandrijving moeten een topsnelheid van 250 km per uur mogelijk maken. De bus is inmiddels al in diverse delen van de wereld tentoongesteld en had aan belangstelling niets te klagen..
De bus is, behalve de voor en achterasframes, helemaal uit koolstofvezel opgebouwd wat ook het relatief lage gewicht verklaart .
Via de vleugeldeuren aan de beide zijden van de bus is een prima toegang verzekerd.
Op het oude vliegveld Valkenburg worden de diverse rijproeven en aanpassingen gedaan en de nieuwe ideeën uitgeprobeerd. Het wachten is nu op een goedkeuring door de RDW.
Het ligt in de bedoeling om in de provincies Drenthe en Groningen i.p.v. een enkelsporige treinbaan een proeftraject aan te leggen. Voor meer details zie www.superbusproject.com
Ook deze avond bewees maar weer eens overduidelijk dat je via de ATC ook een blik in de toekomst kunt krijgen!
Foto’s van deze lezing KLIK OP ONDERSTAANDE LINK
https://picasaweb.google.com/104501025267495048573/20120228LezingSuperbu…
Met vriendelijke groet,
vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster

2012-02-28 Lezing over de SUPERBUS

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com