Bedrijfslidmaatschap
NL Rotterdam
Lezing | 26 november 2013

2013-11-26 Verslag infoavond van ELMA VORTEX

2013-11-26 Verslag infoavond van ELMA VORTEX

Deze avond werd verzorgt door Bert Palte, voorheen eigenaar van de firma Vortex uit Soest maar tegenwoordig medefirmant na het samengaan met de firma Elma, en vandaar de nieuwe naam ElmaVortex . De balanceeractiviteiten blijven nog steeds gelijk en behelzen behoudens balanceren in huis, ook balanceeractiviteiten op locatie. Een groot deel van het balanceren wordt aan krukassen gedaan en hier kregen de 50 aanwezigen dan ook een goed inzicht in wat eigenlijk onbalans is en zodoende vernamen dat het dus eigenlijk een tekortkoming in de massaverdeling is en die is op zijn beurt ook weer onder te verdelen in statisch en dynamisch. Zo hoorden en zagen we wat er allemaal bij komt kijken om de delen “stil” te krijgen. Ook drukgroepen kunnen een flinke bron van overmatige trillingen vormen doordat de destijds in de fabriek al gebalanceerde delen na demontage verwisseld worden of na het z.g. schoondraaien van de drukplaat. Het is daarom van belang dat er zoveel mogelijk draaiende delen mee aangeleverd worden om alles bij elkaar een goede balancering te kunnen krijgen zoals bij drukgroepen bijv. ook het vliegwiel erbij of bij krukassen de drijfstangen erbij die misschien niet allemaal even zwaar blijken te zijn. Vooral krukassen met verzette astappen kunnen lastig te balanceren zijn. Op locatie moet er af en toe ook flink geïmproviseerd worden om alles trillingsvrij te kunnen krijgen. Wat trillingen kunnen veroorzaken liet Gerrit Konijnendijk zien aan de hand van een meegebracht vliegwielhuis wat op diverse plaatsen al gelast was maar nu toch weer opnieuw gescheurd was. Wij bedanken de heer Palte voor het kijkje in de keuken en als aandenken ontving hij ons trillingsvrije schakelhandel.
Ook uit deze avond bleek maar weer eens dat je de ATC hard nodig hebt om trillingsvrij door het leven kunnen gaan tenzij de leeftijd roet in het eten gooit!

Foto’s van deze lezing KLIK OP ONDERSTAANDE LINK.
https://picasaweb.google.com/104501025267495048573/20131126ElmaVortex?au…

 

Met vriendelijke groet,
vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com