NL Rotterdam
Lezing | 26 november 2015

2015-11-26 Volvo Truck Center

 

2015-11-26 Volvo Truck Center

Verslag van: Bezoek aan Volvo Truck Center
Verzorgd door: Many van Krieken, Wijnand van den Brink, Bram Thomas en Sebastiaan van Koekenberg.
Ongeveer 75 personen, waarvan 57 vervoerd werden met een luxe touringcar, waren deze avond aanwezig bij de hoofdvestiging van Volvo in het Gelderse Beesd.
In de imposante trainingsruimte van het Truck Center werd de groep op de hoogte gebracht van de visie van Volvo hoe trainingen en werkplaats-activiteiten er in de nabije toekomst uit moeten gaan zien.
Denk hierbij aan werken in teams van twee man en communiceren via multimedia-systemen.
Bij de trainingen zal het “beleven” en “ervaren” van de systemen een belangrijke bijdrage zijn om de hoogwaardige techniek te leren begrijpen.
In 3 groepen verdeeld werden de leden op de hoogte gebracht van de nieuwste aandrijftechniek en kregen een kijkje in de keuken van de afdeling Inovatie en Ontwikkeling.
Bij deze afdeling is men gericht op het almaar verbeteren van kwaliteit, ergnomie en duurzaamheid.
Vooral ergonomisch is er veel te winnen, een voorbeeld van het aantal treden bij het bestijgen van een truck waarbij een chauffeur kilometers meer moet afleggen als er één trede meer wordt aangebracht gaf daarvan een duidelijk beeld.
Zeer interessant was de uitleg over “Dynamic Steering” en ook de “Automatic Traction Control” waarbij automatisch het bijschakelen van de voorassen wordt bepaald, dit bespaard brandstof en ontlast de chauffeur bij het beslissen of er moet worden ingeschakeld of uitgeschakeld.
De nieuwste aandrijftechniek is er in de vorm van een dubbelkoppeling-versnellingsbak.
Deze Duel Clutch met Power Shift en Econemy zorgt voor vloeiend overschakelen zonder onderbreking wat brandstof bespaard en zeer wenselijk is bij het vervoer van b.v. levend vee en/of vloeistoffen.
In deze versnellingsbak wordt de volgende versnelling alvast geselecteerd en klaargezet tijdens het rijden of vóór het wegrijden.
Many gaf, zoals we dat van hem gewend zijn, een enthousiaste en duidelijke uitleg over hoe het in de tandwielkast (zeg maar de “natte” kant) in z’n werking gaat.
Vooral de manier hoe de secundaire-as zijn werk doet en de manier van synchroniseren zijn bijzonder en werden na de uitleg duidelijk.
Bram gaf op zijn beurt uitleg over de werking en bijzonderheden van de Dual Clutch (de “droge kant”).
Het met luchtdruk bediende trek- en druklager kreeg uigebreide uitleg.
Het gewicht van het koppelingset (122 kg) maakt een zwaar vliegwiel overbodig maar maakt het de- en monteren wel een gewichtige zaak!
Een gezellige en leerzame avond tussen de motoren en opengewerkte versnellingsbakken,
ook hier weer………………
29-11-2015 John van der Lans

Foto’s van deze lezing KLIK op onderstaande link.
https://picasaweb.google.com/104501025267495048573/20151126VolvoZwaar?au…
Met vriendelijke groet,
vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com