NL Rotterdam
Lezing | 30 januari 2020

2020-01-30 Verslag van Jifeline Carlock Systems

2020-01-30 Verslag van Jifeline Carlock Systems

Verslag van Jifeline Carlock Systems
Verzorgd door Jasper van Wijnen en Frank Bouman
In Stadstheater Ridderkerk

Het stadstheater was deze keer ruim bemeten genoeg om de ongeveer 47 belangstellenden een plaats te bieden. Jammer voor de mensen die deze gelegenheid voorbij hebben laten gaan. Heel veel wetenswaardigheden over digitaal hang- en sluitwerk, digitale programmering en diagnose op afstand zijn deze avond uitermate deskundig en zeer prettig uitgelegd en getoond.

Als eerste ging Jasper van start
Carlock Systems is destijds in 1996 ontstaan omdat er steeds meer wegrijdbeveiligingen af fabriek werden geleverd. Als daar iets mee mis was kon je alleen bij de desbetreffende merkdealer en/of de hakkenbar terecht om een sleutel bij te laten maken.

Als een klein bedrijf begonnen om daar specialist in te worden maar inmiddels produceert Carlock Systems een enorme hoeveelheid sleutels en sloten per dag. In 2019 gingen maar liefst 129974 sleutels en 59978 sloten naar klanten in 17 landen over de hele wereld! Computer gestuurde freesmachines kunnen sleutelbaarden (al dan niet met bijbehorende sleutelcode) kopiëren. Zelfs de plaatjes van de slotcilinders worden, wel met de hand, op code gebracht. Vanuit 60 verzamelbakken kunnen de slotcilinders worden samengesteld, een precies werkje. Het programmeren van de wegrijdbeveiliging kan alleen als de auto erbij is of met een interface. Ging inbraak in voertuigen in eerder tijden d.m.v. de sloten te forceren inmiddels gaat dat op een geheel andere wijze.

Een film liet een brutale autoroof zien, door het “Keyless Entry” sleutelsignaal op te pikken (sleutel ligt bij de mensen op de keukentafel!) en door te sturen naar een handlanger bij de auto konden de dieven de auto starten en wegrijden, zeer bijzonder. Het opbergen van de sleutelbos is dus belangrijk geworden, gebruik een metalen blik maar wel weer zonder gaatjes. Ingewikkeld hoor, toch maar weer terug naar de handige mechanische sloten?
Na de pauze was het woord aan Frank
In 2012 is de samenwerking met Car Lock Systems gestart. Voor het op afstand programmeren is door Jasper en Frank Jifeline opgericht. Voorheen moest de complete auto (een paar keer?) per ambulance naar de dealer worden gebracht om sleutels in te leren, regeleenheden te programmeren of ingewikkelde storingen uit te lezen en te analyseren. Niet echt een ideale situatie.

Toen de Jifeline Interface eenmaal in de lucht was ging dit moeiteloos en razend snel terwijl de auto niet van zijn plaats hoefde. Een enorme tijdwinst en service verbetering voor de autobedrijven. Het bedenken en ontwikkelen van het systeem gebeurde in eigen huis door een kleine maar zeer gedreven groep mensen. Foto’s uit deze tijd lieten een bureau zien met 6 miljoen stekkers, 8 kilometer draad en 76 prototype regelkastjes. In deze tijd (2014) kwam in Frankfurt de grote beurs eraan en ondanks dat het systeem nog niet echt volledig kon werken had Jifeline daar toch een uitgebreide stand opgebouwd. Door de claxon van de auto op de stand in Duitsland vanuit Sleeuwijk, als demo, te bedienen (arme beursburen!) trok Jifeline erg veel aandacht en daarna stroomde de orders dan ook binnen.

Software en hardware worden in eigen huis ontwikkeld, dat is opgevallen wat in 2018 resulteerde in een 2e plaats van de “Inovation Award Repair & Diagnostics ” op de Automechanika in Frankfurt. Inmiddels gebruiken meer dan 650 bedrijven dagelijks de diensten van Jifeline Diagnostics.

01-03-2020 John van der Lans

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com