NL Deventer-Zutphen
Lezing | 14 januari 2020

14 januari 2020 – Glasblazen – Mart Martorell

Verslag 14 januari bij Mart Martorell

We zij het nieuwe jaar begonnen met een leerzame en gezellige demonstratie avond (technisch) glasblazen bij Mart Martorell onder de pakkende titel: Glasblazen; niet alleen kunst, maar ook techniek!

Behalve zeer mooie kunstzinnige projecten , waaronder geheel glazen motorfietsen, maakt Mart ook (kunst)voorwerpen waarvan je echt de vraag stelt “hoe hij dat voor elkaar heeft gekregen” en doet Mart ook aan technisch glasblazen.

Denk bijvoorbeeld een zeilboot (van glas) in een fles met nauwe opening of aan een naaimachine van glas maar ook aan het maken van destillatie kolommen om bepaalde fracties uit een grondstof eerst te laten verdampen en daarna – gecontroleerd – te laten condenseren.

Uiteraard ontwikkelde Mart dit laatste geheel niet zelf, maar worden de eisen (wensen) hiervoor aangeleverd door de verschillende laboratoria die gebruik maken van het vakwerk van Mart en dat zijn er toch wel een paar.

Het vak glasblazen is namelijk behoorlijk zeldzaam en zeker het technisch glasblazen, zoals Mart dat ons heeft laten zien.

Onze bestuurslid Matthijs Leussink liet zien dat ook hij over goede longen en techniek beschikt, hij blies een mooi kunstwerkje!

Mart ook bedankt voor de uiteenzetting van deze mooie techniek.

klik hier voor de foto’s

2020 - 14 januari - Glasblazen - Mart Martorell

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com