Op maandag 16 juni gaan we als ATC leden naar het museum van vliegbasis Deelen. De basis zelf is helaas gesloten voor publiek en is alleen nog toegankelijk voor militairen.

Vliegveld Deelen is gesticht in 1913 om het makkelijker te maken de grens met Duitsland te inspecteren en daarom was een vliegveld dichtbij de grens noodzakelijk. Aanvankelijk een tentenkamp met enkele dubbeldekkers, pas later kwamen er gebouwen.

Hoe gek ook, dankzij de bezetting in 40/45 is het vliegveld behoorlijk aangepakt en uitgebreid.
Vanuit de lucht moest het lijken alsof het een dorp was, waarbij het vliegveld door de Duitsers gebruikt werd voor nachtvluchten naar Engeland. De infrastructuur (4000 Ha !) was zo goed door de Duitsers opgezet, dat de vraag werd gesteld in de 2e kamer of niet beter Deelen kon worden omgebouwd naar luchthaven in plaats van Schiphol…
De NL luchtmacht kon na de oorlog meteen gebruik maken van het vliegveld, maar moesten wel eerst 37000 ! oorlogsvoertuigen verwijderen die door de geallieerden na hun vertrek op Deelen waren achtergelaten.. In 2000 is overgeschakeld naar “ speciale” toepassingen, waarbij het vliegveld gesloten is voor niet militaire ogen….

Er is veel materiaal beschikbaar dat door het museum kan worden getoond, van vlieg-tuigen , afweergeschut, uniformen, V1 ’s , radarsystemen en lopende bergingsprojecten. Juist dit museum staat echter bekend om de verhalen die achter de museumobjecten zitten. De heer Marco Houtgraaf vertelt ons hier alles over!

U wilt toch ook de verhalen horen die achter de museumstukken schuil gaan?!

Kom dan op 16 juni naar Museum Vliegbasis Deelen! Rondleiding mét verhalen start om 19.30 uur !! Ontvangst met Koffie vanaf 19.00 uur

Toegang is gratis , (max. 1 introducé per ATC lid) LET OP: aanmelden op info@atc-dz.nl vóór 12 juni is noodzakelijk, want VOL=VOL !!

Lokatie

Museum Vliegveld Deelen

Hoenderloseweg 10

6816 SW Arnhem / Deelen , GE

Nederland