NL Deventer-Zutphen
Bedrijfsbezoek | 16 mei 2023

Bedrijfsbezoek aan Gazelle – Dieren

Op 16 mei gaan we een bedrijfstour maken bij de Gazelle fietsen fabriek in Dieren.  let op, dit is een afwijkende dinsdag en het is een MIDDAG programma!

Eindelijk kunnen we zien hoe de beroemdste fietsenmaker van Nederland er voor zorgt dat men concurrerend in de markt haar plaats behoud en dat kwaliteit het beste loont voor personen die gewoon een goede fiets zoeken.

Ontstaan van Gazelle: Willem Kölling, vanaf 1 april 1891 werkzaam als postbeambte bij de Posterijen te Dieren, importeert en verkoopt zijn eerste rijwiel – inclusief rijles – in 1892.
Willem voorziet een grote toekomst voor het fenomeen ‘fiets’. Hij vindt een compagnon in zijn vriend Rudolf Arentsen, smid. In eerste instantie houden ze zich bezig met het doorverkopen van fietsen uit Engeland, reparaties en het verhandelen van fietsonderdelen.
Willem verzorgt het administratieve en commerciële werk, Rudolf de technische aspecten. Ze dopen hun onderneming ‘Arentsen & Kölling’. De afkorting daarvan is zichtbaar op de eerste balhoofdplaatjes.

Reclame:  Willem onderkent het belang van reclame en het hebben van een netwerk (onder andere van agenten, zoals een vertegenwoordiger destijds werd genoemd). In 1894 worden beiden lid van de ANWB. In februari 1895 hebben ze een stand op de rijwiel tentoonstelling (later RAI) met 22 Conqueror en Encore rijwielen.

De zaken gaan voorspoedig. Willem neemt op 1 april 1897 ontslag bij de Posterijen. Ze vinden een onderkomen voor hun bedrijf in een schuur aan de Kerkstraat in Dieren, waar ze nu ook zelf fietsen bouwen

Oudste fabriek: 
Al snel wordt dit onderkomen te klein en kopen de mannen in 1902 een stuk grond (op de huidige locatie) waar ze een fabriek laten bouwen.  Gazelle is hiermee de oudste fabriek in Nederland die fietsen produceert op dezelfde locatie.

Het pand is door de jaren heen vaak verbouwd en vergroot, maar het belangrijkste gebeurd natuurlijk in het pand, de ontwikkeling van nieuwe fietsen en de productie ervan.

Op 16 mei zien we hoe dat gaat! We starten in het experience center met een kopje koffie en volgen dan een audio tour.

Na het bezoek bij Gazelle gaan we naar restaurant “de Burgemeester van Dieren” voor een drankje en een hapje ter afsluiting!

Ben jij erbij?
Geef je dan even op.   We kunnen namelijk maximaal 35 personen in de tour opnemen

 

Het adres is,   Gazelle, Wilhelminaweg 8,  6951 BP Dieren

 

enkele foto’s

 

 

>>  Foto’s zijn met toestemming van Gazelle van de website gehaald.

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com