NL Arnhem-Nijmegen
Lezing | 01 januari 2021

Lezing Rema TipTop – 4 september 2013

Woensdag 4 september 2013 hadden wij te gast in het Wapen van Elst de heer Jan Jacobs van REMA TIP TOP NEDERLAND b.v. Voorafgaand aan deze lezing heeft het bestuur van Arnhem/Nijmegen 10 minuten beschikbaar gesteld aan het van Rossem college om een oproep te doen aan onze leden voor het verkrijgen van stageplaatsen voor hun leerlingen.
De avond stond verder geheel in het teken van de bandenspanningcontrolesystemen welke zeer binnenkort verplicht wordt op alle voertuigen welke vanaf 1 november 2012 een typegoedkeuring krijgen. Vanaf 2014 is een controlesysteem voor bandenspanning aan boord van een nieuwe auto in Nederland verplicht. Nieuwe modellen die in 2014 voor het eerst op de markt komen, moeten zo’n voorziening aan boord hebben.
RDC of TPMS
Zo’n automatisch controlesysteem houdt tijdens het rijden de bandenspanning continu in de gaten en geeft bij een afwijking van de voorgeschreven bandenspanning een melding aan de bestuurder de meest gangbare benamingen zijn RDC (Reifen Druck Control) en TPMS (Tyre Pressure Control System).
Passief Systeem
Er bestaan twee systemen, een passief en een actief systeem. Bij een passief systeem wordt de bandenspanning bewaakt door de sensoren van het ABS-systeem. Die meet de afrolomtrek van de banden. Die wordt minder als er lucht ontsnapt uit de band het systeem zal dat meteen opmerken en de bestuurder via een optisch of een geluidssignaal waarschuwen. Omdat dit systeem niet in de velg zelf zit maar vanaf de buitenkant de rolomtrek meet, werkt het ook als je op de winterset overstapt.
Actief Systeem
Bij een actief systeem heeft elk wiel zijn eigen sensor. Die zendt met een radiosignaal de informatie naar een stuurapparaat. Minimale drukverschillen worden al herkend. Nadeel is wel dat bij het wisselen naar de winterset ook deze voorzien moeten zijn van sensoren en in veel gevallen moeten deze sensoren opnieuw geactiveerd worden.
Vooral bij de actieve systemen is er in veel gevallen nogal wat werk aan de winkel. Zo kunnen er bij het wisselen van de banden beschadigingen ontstaan aan sensoren waardoor deze niet meer bruikbaar zijn. Tevens doen zich dan vaak problemen voor met sensoren die te kampen hebben met te lage batterijspanningen en daardoor niet meer goed functioneren.
Voor al dit soort problemen biedt REMA TIP TOP een passende oplossing. Zo hebben zij een testapparaat waarmee voordat men begint met het demonteren van de banden kan controleren of de sensoren nog actief zijn en/of de batterijspanning van deze sensoren nog voldoende zijn voor een nieuwe periode. Tevens kan men de coderingen lezen zodat deze kunnen worden ingegeven in een eventuele winterwielen set, zodat ook met deze wielen het bandenspanningcontrolesysteem werkt.
Naast de al genoemde test en uitleesapparatuur levert REMA TIP TOP, voor elke auto welke is uitgerust met een actief bandenspanningcontrolesysteem, een universele sensor die met behulp van de beschikbare apparatuur ingelezen en geprogrammeerd kan worden, het grote voordeel van deze universele sensor laat zich gemakkelijk raden. Met een beperkte voorraad en de bijgeleverde testapperatuur is iedere universele garage en bandenspecialist in staat een optimale bandenservice te verlenen aan zijn klanten. Dit zowel bij het monteren van nieuwe banden als bij het halfjaarlijkse wisselen van zomer- en winterbanden.
Mocht u verdere informatie wensen over de productlijnen van REMA TIP TOP dan verwijzen wij u naar hun website www.rema-tiptop.nl. Na de heer Jan Jacobs bedankt te hebben voor zijn duidelijke en enthousiaste uitleg werd de avond afgesloten door onze voorzitter a.i. Egbert Leertouwer.

Lezing Rema TipTop - 4 september 2013

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com