NL West-Brabant
Lezing | 14 november 2023

Terug in de tijd met Aart Verschoor

De uitvinder van de eerste auto: de Benz Patentwagen.

Aart Verschoor, trouw lid van onze vereniging ATC West-Brabant, gaat ons vanavond meenemen door de wereld van Bertha Benz. Haar man, Carl Benz, heeft de eerste auto ter wereld ontwikkeld. Over deze ontwikkeling is een korte PowerPoint presentatie en een Duits talige film gemaakt. Aart neemt ons mee door die ontwikkeling, ook zijn enkele schaalmodellen aanwezig.

Bertha Benz, geboren als Bertha Ringer (Pforzheim3 mei 1849 – Ladenburg5 mei 1944) was getrouwd met Carl Benz, de uitvinder van de eerste auto met een verbrandingsmotor. Ook heeft Carl een elektrische ontsteking voor die brandstof ontwikkeld.

De Benz Patent-Motorwagen Nr. 3 van 1888.

Bertha heeft faam verworven als de eerste automobilist ter wereld.

Op 5 augustus 1888 maakte zij, buiten medeweten van haar man en in gezelschap van haar twee zonen, de 15-jarige Richard en de 14-jarige Eugen, met deze experimentele auto van haar man een rit over een lange afstand, van Mannheim naar Pforzheim  een traject van 106 km. Halverwege, in Wiesloch, moest ze brandstof (ligroïne) bijvullen, daar kocht ze in een apotheek de gehele aanwezige voorraad op, (deze apotheek staat nu bekend als het eerste tankstation in de geschiedenis). Het voertuig haalde de maximumsnelheid van 15 km per uur.

De officiële reden die Bertha Benz opgaf voor deze lange autorit, was dat zij in Pforzheim haar moeder wilde bezoeken. Maar ze had nog een andere reden. Ze vond dat haar man zich te veel op de technische kant van de zaak richtte en te weinig deed om commerciële belangstelling voor zijn uitvinding te wekken. Met haar tocht, die veel opzien baarde, slaagde zij daar goed in.

De rit moest diverse malen worden onderbroken wegens mankementen, die met assistentie van dorpssmeden e.d. werden verholpen. Deze mankementen, waarvan Bertha Benz uitvoerig verslag deed aan haar man, vormden voor hem de stimulans om verbeteringen aan te brengen in zijn uitvinding. Zo was het op haar verzoek dat hij later een extra versnelling aanbracht om het rijden op stijgende trajecten te vergemakkelijken.

Er is in Baden-Württemberg een toeristische Bertha Benz Memorial Route die de historische route van Bertha Benz volgt.

 Impressie van Bertha Benz gezien door de ogen van Aart Verschoor.

Waar : “Kievitslaar” Rijsbergseweg 354 4838 EG Breda

 Wanneer : Dinsdag 14 november, 19.30 uur, inloop koffie en thee,

20.00 uur : Opening voorzitter

20.05 uur : Woord aan Aart Verschoor.

21.00 uur : Korte Pauze

21.15 uur : Vervolg Aart Verschoor

 Vriendelijke groet: Bestuur Afdeling West-Brabant

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com