NL Twente
Lezing | 21 juni 2016

Verslag SKF 21/06/2016

Vandaag verzorgt Dolph Amsing van SKF onze lezing.
Bij het horen van SKF gaat de gedachte van het automotive direct uit naar lagering. Daar gaan we het nu deze avond NIET over hebben. We gaan het hebben van de rol van SKF “Platform technologie “.
Platform technologie werd het eerst toe gepast, zoals de naam het al doet vermoeden in het Platform van het voertuig, het meest dure unit aan het voertuig. Voor elk voertuig en elk uitgebracht model een eigen platform creëren is duur. Door nu een platform dusdanig te ontwerpen dat de mogelijkheid heeft om diverse carrosserie varianten erop te kunnen zetten, heeft het merk slechts een platform, doch meerdere modellen. Dit is zelfs zover gegaan dat fabrikanten voor hun model varianten, gaan shoppen bij andere fabrikanten om gebruik te mogen maken van hun platform, denk hier bijvoorbeeld aan Renault & Nissan, Ford & Fiat, beiden hebben ze hun eigen modellen reeks maar staan op een gezamenlijk platform, zo zijn er meerdere merken die er gebruik van maken.
De volgende logische stap was dat men complete delen van een ander overnam, ook uit kostenbesparend oogpunt, te denken aan wisselbakken, motoren, onderstellen, stuurinrichtingen, remsystemen etc., etc.
Vanuit ministerieel standpunt werd de last op de schouders van de autofabrikanten steeds groter. Alles moest zuiniger, niet enkel het verbruik, de uitstoot van het voertuig maar ook haar fabricage. Men ging over tot het downsizen van de motoren waar toentertijd een 2.0 l motor in lag zit nu een 1.0 l , 3 cilinder motor in met een gelijkwaardig vermogen. Om aan uitstoot emissies te voldoen moest men flink ingrijpen in het motor management. Zoals Dolph het betaamt; schoon en zuinig zijn niet hetzelfde. Het ging zelfs zover dat de platform technologie ook hier haar intrede gaat doen, men ging delen van andere fabrikanten gebruiken, zo kon het zelfs wezen dat een motor van een van een bepaald merk bestond uit componenten van anderen. Dit kon in den beginne niet goed gaan, we zagen veel terugroep acties en voertuigen die stranden, de kwaliteitseis van de een kwam vaak niet overeen met die van de anderen, men voerde een standaard eis in. Maar doordat vele delen in een voertuig draaiende delen zijn zag SKF hier haar kans in. Het terug brengen van verbruik zit in het terug brengen van wrijving. Men ging fabrieken bouwen, daar waar de autofabrikanten zaten zodat er korte lijnen ontstaan in communicatie, productie en levering.
Er ontstaan samenwerking verbanden met diverse technische universiteiten in de ontwikkelingen van mechanische producten en IT gerelateerde processen. Het R & D center van SKF te Nieuwegein heeft niet voor niets 450 personen in dienst die ook zorg moeten dragen dat de afkeur norm zo laag mogelijk wordt, tenslotte worden wij door de fabrikanten op elke procent afkeur afgerekend. Zoals gezegd de ontwikkeling van een nieuw voertuig ligt vaak niet meer bij de fabrikant maar bij de onderdeelfabrikant / leverancier. De autofabrikant wil het voertuig enkel in elkaar zetten.
Hier wat voorbeelden van innovaties:
* glijlagers worden kogellagers, dit geeft verlaging in wrijvingsweerstand,
* turbo-delen die omwentelingssnelheden van 300.000 omw/min aan moeten kunnen,
* nokkenas loze motoren,
* aandrijfassen voorzien van lagers zoniet betere lageringen om koppel vergrotingen aan te kunnen,
* toepassen van andere materialen, denk hierbij aan Keramiek met haar hogere thermische eigenschappen,
* toepassen van andere smeermiddelen met een veel lagere viscositeit index,
* het vastlas effect wat bij elektrische voertuigen veelvuldig voor komt bijvoorbeeld op te lossen door met water te gaan koelen,
* energiebesparende wiellagers en dan ook nogeens die delen te laten voorzien van de nodige elektronica met de daarbij benodigde processen en software.
Meer dan genoeg. Maar weet u dat SKF zich ook nog met het volgende bezig houdt:
* actuatoren en sensoren van de robot wisselbakken, riemen en assen.
Alles wat in een auto draait bevindt zich in het vakgebied van de SKF. Natuurlijk ook de voor ons bekende lagers.

Verslag SKF 21/06/2016

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com