NL Drenthe
Bedrijfsbezoek | 11 mei 2022

Verslag van bedrijfsbezoek Autobedrijf Martens

                                                        Afdeling Drenthe

                                                                                                      11 mei 2022

Bezoek aan autobedrijf Martens

 

In het landelijke gebied ten zuiden van de dorpskern Hollandscheveld vind je het hypermoderne autobedrijf Martens. Een autobedrijf dat gespecialiseerd is in de merken van VAG. Het meest zie je VW en Audi maar ook hier en daar een Skoda en een Seat. Ondanks de specialisatie staat Martens ook open voor merken buiten de VAG groep. Begin jaren 70 startte de opa van de huidige eigenaren met het hobbyen in VW kevers. Via zoon Piet groeide hieruit een autobedrijf dat later door Gerben en Jeffrie, de zonen van Piet, verder is uitgebouwd.

We begonnen de excursie al op tijd met een gezamenlijke warme maaltijd die een ieder zich prima liet smaken. Hierna volgde een rondgang over het bedrijfsterrein te beginnen met de fotostudio. De fotostudio is gerealiseerd in de voormalige werkplaats. Dit geeft de afdeling verkoop de mogelijkheid om op een efficiënte en snelle manier op de internetsite “up to date” te houden. Het onderdelenmagazijn is vrij klein gehouden, maar met een goede werkplanning en “just in time” levering van de onderdelen werkt dit goed.

Achter de voormalige werkplaats is een ruime nieuwe werkplaats gebouwd. Een grote moderne werkplaats die helemaal naar de huidige normen is neergezet. De vorm van de buitenkant is geheel ingepast in het landelijke gebied. Op het dak zonnepanelen die vanaf de begane grond niet te zien zijn . Om het klimaat binnen zo goed mogelijk te beheersen is vloerverwarming toegepast. Alle hefbruggen zijn zo geplaatst dat op en af rijden gemakkelijk gaat. Aan de zijkant van de werkplaats vind je de wasplaats met daarboven het bandenhotel. De borstelwasmachine is door eigen gebruik al volledig bezet. Voor het transport beneden/boven van de winter en zomerbanden heeft Martens een zelfontwikkelde goederenlift gemaakt. Het is een eenvoudige en doeltreffende constructie. Een deel van de banden zijn opgeslagen in zogenaamde bibliotheek stellingen. De stellingen besparen ruimte doordat die verrijdbaar zijn, er is maar één tussengang nodig.

 

Technisch zijn de mensen bij Martens goed op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen. Ze zijn niet bang om diep te graven in het regelsysteem van een moderne EV auto. Een hulpmiddel waar goed gebruik van wordt gemaakt het Pass Thru systeem. Via Pass Thru kun je gebruik maken van elkaars ervaringen zodat niet iedereen zelf het wiel hoeft uit te vinden. Martens heeft toegang tot diverse systemen van de VAG organisatie. De eigen mensen kunnen in vrijwel alle gevallen zelf een storing oplossen. Het is hoegenaamd niet nodig om de hulp in te roepen van een VW of Audi-dealer.

De uitlijnplaats is niet meer te vergelijken met van die van 20 a 30 jaar terug. Een moderne auto uitlijnen is in principe nog wel hetzelfde als dat het vroeger was. De moderne apparatuur veel sneller en vollediger, doet ook automatisch een vierkantsmeting. Denk bijvoorbeeld aan het uitslingeren wat vroeger de nodige tijd koste. Het controleren van de staat van de banden is al gebeurd bij het binnenrijden over de optische profielmeter. Wat er tegenwoordig regelmatig bijkomt is ADAS. ADAS is een samenvatting van een groep

veiligheidsvoorzieningen op moderne auto’s. Voorzieningen die dienen om de berijder te assisteren zoals: adaptieve cruise control, de rem-assistent, de rijstrook signalering ed. De afstellingen van de sensoren van deze systemen is bijzonder nauwkeurig en houdt direct verband met de rij-lijn van de auto. Al bij een kleine afwijking in de achteras zal de hartlijn van de auto niet meer gelijk zijn aan de rij-lijn. Het gevolg kan zijn dat de radar van de adaptieve cruise control een voor hem rijdend object niet ziet, de radar kijkt er langs. Deze technische zaken zijn ons op zeer deskundige en begrijpelijke wijze uitgelegd door de elektronica specialist van het bedrijf.

Rond de klok van 22.00 uur was het de tijd om terug te gaan naar de kantine om met elkaar nog even gezellig na te borrelen. In de wandelgangen was duidelijk te beluisteren dat ieder zeer Rond onder de indruk was van de kennis van de hedendaagse monteurs.

 

 

Namens ATC Drenthe onze hartelijke dank aan de heren Martens en niet te vergeten de medewerkers die hun uiterste best hebben gedaan om ons bezoek tot een geslaagde avond te maken.

Vriendelijke groet Klaas van Haeringen

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com