historie livestreams
NL Drenthe
12 april 2022

Verslag van lezing verzorgd door Dupag

Afdeling Drenthe
12 april 2022

 

 

Moderne brandstoffen voor verbrandingsmotoren
Na de beperkingen die de Lock Downs ons oplegden is ATC-Drenthe weer volop actief in het organiseren van nieuwe evenementen. Ondanks de prima verzorgde livestreamlezingen van AMT-ATC gaat er toch niets boven bijeenkomen op de vertrouwde ATC-avonden. De eerste keer dit jaar waren wij weer op de bekende stek, het Drenthe College in Assen, hartelijk onthaald door Jan Brouwer.

De presentatie is deze keer in handen van de heren Anton Diender en Nico Griffijn, respectievelijk technisch en commercieel-adviseur van MecaTech onderdeel van Dupag. MecaTech is leverancier van toevoegingen aan brandstoffen en smeermiddelen voor verbrandings-motoren. Producten die in bepaalde gevallen de kwaliteit van brandstof en smeerolie kunnen verbeteren.
Anton legt uit dat er grote verschillen zijn in de brandstof kwaliteit en dat de voorgeschreven de Nederlandse EN590 norm een minimumeis is. Onder druk van milieueisen zijn brandstoffen veranderd van samenstelling waardoor de technische kwaliteit juist minder is geworden. Benzine is loodvrij geworden en diesel bevat geen zwavel meer. Dit zijn echter wel maatregelen die voor ons aller gezondheid van groot belang zijn. De gevolgen zijn regelmatige motorstoringen door inwendige vervuiling van de motor en corrosie in het inspuitsysteem.
Tegenwoordig spreken we over benzine E10 en Euro 98, Diesel B7 en HVO (blauwe diesel) en GTL. E10 is benzine met minimaal 10% ethanol, ethanol is milieuvriendelijk maar heeft de nadelige eigenschap dat het hygroscopisch is. De hygroscopische eigenschap van Ethanol betekent dat het water vast houdt waardoor inspuitsystemen kunnen gaan storen. Euro 98 is de oude superbenzine met een hoog octaangetal en betere klopvastheid. De verbranding verloopt vollediger en rustiger, de motor zal schoner blijven.

In diesel B7 is maximaal 7% fame (biodiesel) bijgemengd, dus precies andersom dan bij E10, daar wordt gesproken van minimaal 10% (fame). Het kan dus ook zijn dat je B7 tankt waar geen fame aan toegevoegd is, terwijl bij een andere leverancier juist de volle 7 % heeft toegevoegd. Meestal is dit een kwestie van brandstofprijs, fame is namelijk goedkoper dan dieselolie. Het nadeel hier is net als bij ethanol de hygroscopische werking van fame. Fame houdt ook water vast en kan een goede werking van inspuitsysteem en motor tegen gaan.
HVO is een dieselbrandstof die gemaakt is uit vegetatieresten. Door behandeling in de raffinaderij met een waterstof procedé heeft met hier een dieselbrandstof van zeer hoge kwaliteit gemaakt. Het cetaangetal, bij diesel bepalend voor de verbrandingskwaliteit, is hoger dan van de gebruikelijke diesel. De inwendige vervuiling van de motor is nihil en de uitstoot voldoet aan hoge Euronormen. Het nadeel van HVO is de prijs en het is de vraag of de industrie in staat is om HVO in voldoende grote hoeveelheden te produceren.

GTL is een product dat gemaakt is uit aardgas. In plaats van fame voegt Shell 15% GTL toe aan hun Vpower-diesel. Het cetaangetal van GTL is ook hoger dan geëist wordt volgens de EN590 norm. De eigenschap van GTL is dat de verbranding schoner en rustiger verloopt. De inwendige vervuiling is niet groot, en GTL neemt geen water op. Dit spaart met name het inspuitsysteem, verstuivers hebben minder last van verstopping. Ook hier, het nadeel is de brandstofprijs.

Onze hartelijk dank gaat naar Anton en Nico voor een interessante lezing met veel nuttige informatie.
Hartelijke groet namens ATC-Drenthe Klaas van Haeringen

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com