historie livestreams
NL Utrecht
Lezing | 01 januari 2021

Voertuigcriminaliteit, 12 april 2016

Op 12 april 2016 gaf Gerard van Warmerdam ons een kijkje in de voertuigcriminaliteit. Bij het zich voor te stellen, liet hij zien hoe of hij aan zijn kennis is gekomen. Een loopbaan die begon bij de Marechaussee via diverse afdelingen van de politie, naar senior toedrachtonderzoeker/specialist bij EMN. De daarbij opgedane ervaringen en cursussen waren een mooie basis om een voortreffelijke lezing te geven. En daar is Gerard in geslaagd.
Via een Powerpoint presentatie en een stortvloed van informatie werden we op de hoogte gebracht hoe het dievengilde tewerk gaat en hoe of Gerard zijn expertise gebruikt. Dit om o.a. verzekeringmaatschappijen of slachtoffers bewijs te leveren voor het al dan niet uitkeren van de schadepenningen.
Gerard liet zien hoe op eenvoudige wijze het gereedschap op het internet te koop is, waarmee auto’s geopend kunnen worden. Dit al dan niet met direct zichtbare schade. De niet direct zichtbare schade kreeg hierbij de nadruk omdat dit vaak de raadselen van het verdwijnen van een voertuig duidelijk maakte. Er is b.v. gereedschap, van € 657,00, dat op
eenvoudige wijze sleutels namaakt, door de inwendig de positie van de slotpallen te lezen. Zo vind je op het internet b.v. voor € 300,00 tien programmeerbare sleutels.
Zonder gereedschap dat nodig is om via de EOBD-aansluiting diverse systemen te beïnvloeden, alles is gewoon verkrijgbaar op het internet.
De voorbeelden die Gerard ons gaf, hoe het crimineel te werk gaat, geven aan dat geen enkele auto veilig is voor het boevengilde. De methoden om zelfs handmelders en Track and Tracing systemen te omzeilen waren bij de meesten van ons niet bekend.
In beslag genomen goederen bij een inval kunnen informatie geven om bewijs en methoden aan het licht te brengen. Dit mede omdat steeds meer coderingen op onderdelen en b.v. contactsleutels, informatie bezitten.
De boodschap van de avond was: Er is niet altijd direct inbraakschade zichtbaar.
Met de informatie van Gerard hebben we meer zicht gekregen om bij twijfel eens verder te kijken.
Het was voor onze club een waardevolle avond, mede het aantal leden wat de avond bezocht gaf dat ook aan.

Voertuigcriminaliteit, 12 april 2016

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com