historie livestreams
14 juni 2024

Innovatief stuurwielontwerp: Veilig en naadloos design

ZF Lifetec introduceert een revolutionaire generatie stuurwielen die de mogelijkheden voor toekomstgerichte interieurconcepten uitbreidt. Deze stuurwielen zijn ontworpen met een nieuwe positie voor de bestuurdersairbag, die bij een ongeval vanuit de bovenkant van het stuurwiel naar de bestuurder toe klapt. Dit innovatieve ontwerp biedt tal van voordelen ten opzichte van traditionele airbagplaatsing.

Nieuw tijdperk stuurwielontwerp

In tegenstelling tot de huidige airbags, die frontaal uit het midden van het stuurwiel worden geplaatst, zorgt de nieuwe installatiepositie van ZF Lifetec voor een naadloos, smartphone-achtig design. De horizontale spaak en de naaf vormen een doorlopend oppervlak waarin krachtgevoelige bedieningselementen zijn geïntegreerd. Deze elementen bedienen de entertainment- en assistentiefuncties van de auto en passen perfect in digitaal vormgegeven dashboards van moderne auto-interieurs. “Met dit nieuwe concept bieden we meer ontwerpvrijheid voor stuurwielen zonder de veiligheid in gevaar te brengen”, aldus Harald Lutz, hoofd ontwikkeling bij ZF Lifetec.

Trend naar naadloos design

De trend naar naadloos design, die steeds populairder wordt, vindt ook zijn weg naar het moderne voertuiginterieur. Fabrikanten elimineren steeds meer naden en kieren, wat resulteert in strakke, gestroomlijnde ontwerpen. Deze ontwikkeling is zichtbaar in innovatieve verlichtingsopties en displays die in het interieur zijn geïntegreerd, en zal ook de stuurwielen van de toekomst beïnvloeden. Naadloze stuurwielen met geïntegreerde HMI-functies en nieuwe oppervlakken zullen zowel het uiterlijk als de functionaliteit van stuurwielen aanzienlijk veranderen.

Functionaliteit vormt het ontwerp

Het naadloze ontwerp biedt niet alleen nieuwe mogelijkheden voor materialen en vormen, maar ook voor functionaliteit. Vrij toewijsbare velden, aanraakschermen en centrale schermen zijn nu denkbaar. Omdat het stuurwiel een cruciaal veiligheidscomponent is, blijft gebruiksvriendelijkheid een prioriteit. Hybride oplossingen kunnen worden geïmplementeerd, zoals de combinatie van alternatieve draaischakelaars met krachtgevoelige en tactiele oppervlakken die in het stuurwiel zijn geïntegreerd, waardoor veilige bediening mogelijk is.

Geavanceerde veiligheidsfuncties

Deze innovaties kunnen worden gecombineerd met hands-on detectie, een functie in huidige en toekomstige stuurwielen. Een capacitieve sensor onder het lederen oppervlak herkent of de bestuurder het stuur alleen aanraakt of stevig vastpakt, wat essentieel is voor (deels) autonoom rijden. Met deze ontwikkelingen zet ZF Lifetec een nieuwe standaard in de evolutie van stuurwielontwerpen, waarbij veiligheid en esthetiek hand in hand gaan.

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.