historie livestreams
05 april 2024

Onderhoudskosten EV’s & PHEV’s kelderen!

De grote ommekeer

De kosten voor onderhoud van elektrische voertuigen (EV) en plug-in hybride auto’s (PHEV) zijn volgens de Aftersales Monitor 2023 van BOVAG en RAI Vereniging gedaald, in tegenstelling tot het gemiddelde bedrag per onderhoudsmoment dat over het algemeen is gestegen.

Kosten per onderhoudsmoment

Het gemiddelde bedrag per onderhoudsmoment steeg in 2023 tot 334 euro, vergeleken met 319 euro een jaar eerder. Per auto werd in 2023 gemiddeld 701 euro besteed aan reparatie en onderhoud, ten opzichte van 641 euro het voorgaande jaar.

Kosten voor EV’s en PHEV’s

De gemiddelde onderhoudskosten voor EV’s zijn gedaald van 292 euro naar 263 euro, en voor PHEV’s van 496 euro naar 472 euro. Ter vergelijking: bij auto’s met een verbrandingsmotor bedroegen de gemiddelde onderhoudskosten vorig jaar 752 euro, tegenover 672 euro een jaar eerder.

Verklaring kostenverlaging

De verklaring voor de daling in onderhoudskosten ligt volgens de brancheorganisaties in het feit dat elektrische auto’s inmiddels als volwassen product worden beschouwd, met minder kinderziektes. Daarnaast heeft de instroom van nieuwe en jong gebruikte EV’s en PHEV’s bijgedragen, aangezien jongere auto’s over het algemeen minder onderhoud nodig hebben.

Toename onderhoudsmomenten

Het aantal onderhoudsmomenten per auto steeg in 2023 tot gemiddeld 2,1, ten opzichte van 1,69 in 2021. Deze stijging wordt toegeschreven aan het groeiende en verouderende wagenpark, met een toename van 1,1 miljoen auto’s (+13 procent) tot ruim 9,4 miljoen tussen 2015 en 2023. Bovendien is de gemiddelde leeftijd van het rijdend wagenpark in Nederland inmiddels 11,7 jaar, waarbij auto’s die gesloopt worden bijna 20 jaar oud zijn.

Kortom: De kosten voor onderhoud van EV’s & PHEV’s dalen volgens BOVAG en RAI Vereniging. Gemiddelde onderhoudskosten zijn afgenomen, terwijl aantal onderhoudsmomenten stijgt door groeiend en verouderend wagenpark.

 

Bron: Aftersales Magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.