historie livestreams
17 januari 2024

Vaco: ‘5% van Nederlandse auto’s rijdt met gevaarlijke banden’

In een alarmerend onderzoek heeft VACO, de bedrijfstakorganisatie voor de banden- en wielenbranche, de staat van banden van 1501 personenauto’s in Nederland onder de loep genomen. Het verontrustende resultaat: bijna vijf procent van deze auto’s heeft minimaal één band die direct vervangen moet worden. Vertaald naar het gehele Nederlandse wagenpark zou het gaan om een half miljoen auto’s.

Eén op de twintig banden aan vervanging toe

De minimale wettelijke profieldiepte bedraagt 1,6 mm, terwijl APK-keurmeesters tussen 1,6 en 2,5 mm adviseren om de band te vervangen. Uit het onderzoek van Vaco blijkt dat één op de twintig onderzochte auto’s met minimaal één band rondrijdt die aan vervanging toe is. Nog verontrustender is dat meer dan de helft van deze voertuigen wettelijk gezien in overtreding is, en dus minder dan 1,6 millimeter profiel heeft.

3,9% van auto’s met beschadigde banden

Een kleinere groep van 3,9% van de onderzochte auto’s had zichtbare schade aan een of meerdere banden. Daaronder rekent Vaco vervormingen van de zijwand, insnijdingen en verouderingen. Deze beschadigde banden zijn gevoeliger voor lekraken en andere gevaren.

Het onderzoek onthulde ook dat 12% van de banden ouder is dan 10 jaar. Na deze leeftijd wordt preventief vervangen aanbevolen om risico’s te verkleinen.

Langere onderhoudsintervallen en elektrische auto’s: Een gevaarlijke mix!

VACO-directeur Carlo Hijzen waarschuwt voor de steeds langere onderhoudsintervallen, vooral bij elektrische auto’s. Met onderhoudsintervallen van wel 30.000 kilometer kan een auto tienduizenden kilometers rijden zonder professioneel toezicht, wat het risico op versleten of beschadigde banden vergroot.

APK als momentopname

Een belangrijk punt dat Vaco graag benadrukt is dat de APK slechts een momentopname is. Hijzen benadrukt dat een auto die nét wordt goedgekeurd al snel niet meer aan de eisen kan voldoen. Tussen een jaarlijkse of tweejaarlijkse APK kan er veel met de banden gebeuren.

Als veiligheidsadvies benadrukt Hijzen het belang van regelmatige controle van banden en wielen. Hij adviseert om dit minstens twee keer per jaar te laten doen en elke twee maanden de bandenspanning te checken. ‘Door goed onderhoud verbruik je niet alleen minder brandstof, maar rij je ook veiliger en zuiniger.’

Banden elektrische auto’s slijten sneller

Bandenspecialist Daan Hoogendoorn van Profile Mijdrecht deelt zijn wekelijkse schrikervaringen en waarschuwt dat het probleem niet beperkt is tot oudere auto’s. Elektrische auto’s, met hun zware gewicht en snelle acceleratie, kunnen banden onverwacht snel verslijten. Hoogendoorn noemt gevallen van jonge elektrische auto’s waarbij de banden tot de staalgordel versleten zijn.

Het Vaco-onderzoek schetst een verontrustend beeld van de staat van Nederlandse auto’s, waarmee de organisatie wil benadrukken dat het belangrijk is om ook buiten APK’s de staat van de banden te (laten) checken. Daarmee benadrukt de Vaco dat een band ook aan vervanging toe kan zijn als deze nog niet tot de wettelijke 1,6 mm is versleten.

Bron: Aftersales Magazine

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.