historie livestreams
NL Drenthe
24 januari 2022

Verslag van de livestream lezing bandenlabel Apollo Vredestein

Vereniging ATC
Afd. Drenthe

 

                                                          

 

18 januari 2022

VREDESTEIN      HET NIEUWE BANDENLABEL

Nieuwe banden kopen alsof het een koelkast of een wasmachine is. Als je kijkt naar de sticker die er op geplakt is zou je het haast geloven. Ook een autoband is al een aantal jaren voorzien van een milieulabel. Dit is het onderwerp van de eerste livestreamlezing in het nieuwe jaar.

De presentatie is, namens Apollo/Vredestein, in handen de heer van Michiel van Koeverden. Uit de presentatie van Michiel blijkt hoe een ingewikkelde materie zo’n eenvoudig labeltje is.

In 2012 is het oude 7 delige label op de markt gebracht. In verband met terugdringen van CO2 uitstoot  wilde de Europese Unie bewustwording van rolweerstand. Door voortaan banden te verkopen die gelabeld zijn wordt, onder andere, rolweerstand een verkoopargument. Er zijn berekeningen gemaakt van het energieverbruik door banden waarvan de uitkomsten schokkend zijn. Zo is, in de Europese Unie, het wegtransport verantwoordelijk voor 22% van de totale CO2 uitsoot. Daarvan leveren de banden van personen en bestelauto’s 20% tot 30%, vrachtauto’s scoren aanmerkelijk hoger. Daarnaast gaat 40% naar de luchtweerstand, 30% naar acceleratie en nog eens 10% naar de inwendige wrijving in de aandrijflijn. De voertuigen worden aangegeven met een categorie C1 voor personenauto, C2 bestelauto en C3 vrachtauto.

Het bandenlabel geeft informatie over de rolweerstand, de grip op natte wegen en de geluidsproductie. Het label was verdeeld in 7 stappen, A t/m G. Het komt zeer zelden voor dat een band op alle drie punten een A scoord.

Sinds 1 mei 2021 is een nieuwe bandenlabel verplicht. Het nieuwe heeft niet meer 7 maar 5 stappen, A t/m E. Het geeft meer informatie en doordat het minder stappen heeft is het praktischer in gebruik. De geluidsproductie wordt niet meer met golfje maar met een letter A, B, of C aangegeven. Ook staat vermeld of het een winterbandbetreft en of de band eventueel geschikt is voor het rijden op ijs. Dan staat er op het nieuwe label een QR-code. Door de code te scannen krijg je toegang tot de Europese database EPREL. In de database is meer informatie over de desbetreffede band verkrijgbaar. In de toekomst zal loopvlakvernieuwing en slijtage in het label worden opgenomen.

De producent van de band heeft zijn fabrieksverplichtingen. De fabrikant moet zorgen voor de uitgebreide testen die nodig zijn om aan de juiste beoordelingen te komen. Hij moet zorgen dat hij voor iedere maat en type band altijd het juiste informatieblad beschikbaar heeft.

Een belangrijk punt voor de chauffeur is om attent te zijn op de juiste bandenspanning. Te lage bandenspanning heeft direct een hogere rolweerstand tot gevolg. Het is zelfs zo dat de band die een A scoord op rolweerstand terug valt naar E wanneer de rolweerstand 1 bar te laag is. Met andere woorden, het nut van het bandenlabel valt en staat met regelmatige controle van de bandenspanning.

De verkoper van de band/de auto is verplicht aan de koper uitleg te geven over de eigenschappen van de banden.  De verkoper moet een productinformatieblad ter beschikking kunnen stellen.

Er zijn uitzonderingen, vrijgesteld zijn: voertuigen van voor 1990, off-roadbanden, reservebanden, banden met maximum snelheid 80 km/h, banden 10 inch en kleiner, banden ontworpen voor extra grip, spijkeerbanden en geimporteerde gebruikte banden.

Vredestein heeft samen met wegenbouwer Reef en de Technische Universiteit Twente een onderzoek naar wegdekeigenschappen gedaan. Uitgangspunt¸ onderzoeken welke invloed het soort wegdek heeft op de gluidsproductie en op de rolweerstand.

Namens ATC afd, Drenthe wil ik Michiel van Koeverden hartelijk bedanken voor zijn duidelijke en uitgebreide uiteenzetting.

Klaas van Haeringen

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.