
Auto’s met tellerblokker worden vernietigd
Strenge maatregelen tegen tellerfraude
Recent hebben verschillende gerechtshoven besloten dat auto’s met een tellerblokker niet meer gebruikt mogen worden en vernietigd moeten worden. Dit komt doordat de kilometerteller bij deze voertuigen onherstelbaar is gemanipuleerd. Wel wordt geadviseerd om het daadwerkelijke slopen nog even uit te stellen in afwachting van mogelijke cassatie.
Wat is een tellerblokker?
Een tellerblokker is een apparaat waarmee de kilometerteller van een auto kan worden stilgezet of teruggedraaid. Dit is verboden volgens de Wegenverkeerswet. De wet zegt dat niemand de tellerstand mag veranderen of beïnvloeden, zodat de afgelegde afstand niet meer klopt.
Grote schade door fraude
Tellerfraude kost de Nederlandse staat jaarlijks meer dan 160 miljoen euro (cijfers 2023). Dit bedrag komt onder andere voort uit oneerlijke verkooppraktijken, hogere onderhoudskosten en waardevermindering van auto’s.
Wie bestrijdt tellerfraude?
De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) zet zich in om tellerfraude tegen te gaan. Dit collectief bestaat uit BOVAG, RAI Vereniging, VNA, KNMV en NKC en werkt samen met de RDW. Op dit moment zijn er al vier rechtszaken geweest waarbij de rechters een tellerblokker hebben vastgesteld. De VAT vermoedt echter dat er meer dan dertig zaken zijn waarin de politie een tellerblokker heeft aangetroffen.
Waarom vernietiging?
De rechters oordeelden dat voertuigen met een tellerblokker niet betrouwbaar zijn en een risico vormen voor de veiligheid. Ook kan zo’n gemanipuleerd voertuig toekomstige kopers misleiden. Een keuring door de RDW wordt niet gezien als een oplossing. De enige manier om misbruik te voorkomen, is door de voertuigen definitief te vernietigen.
Bron: Aftersales magazine