
Nieuwe APK-regels in de maak
Nieuwe APK-regels in de maak: focus op veiligheid, duurzaamheid en fraudeaanpak
De Europese Commissie (EC) werkt aan een update van de APK-regelgeving om de verkeersveiligheid en luchtkwaliteit in de EU te verbeteren. De herziening speelt in op technologische ontwikkelingen zoals elektrische voertuigen en rijhulpsystemen (ADAS), en moet flexibel genoeg zijn om toekomstige innovaties te kunnen volgen.
Wat verandert er?
De belangrijkste voorstellen:
- APK voor elektrische voertuigen: Ook EV’s krijgen periodieke keuringen.
- Controle op veiligheidssystemen: Nieuwe tests voor elektronische systemen, waaronder software-integriteit van veiligheids- en emissie-gerelateerde functies.
- Jaarlijkse keuring voor oudere voertuigen: Personen- en bestelauto’s ouder dan 10 jaar moeten elk jaar worden gekeurd.
- Strengere emissietests: Met geavanceerde technieken om voertuigen met hoge uitstoot of gemanipuleerde systemen op te sporen.
- Fraudebestrijding: Kilometerstanden worden centraal geregistreerd en gedeeld tussen EU-landen om tellerfraude tegen te gaan.
- Digitalisering: Invoering van elektronische keurings- en registratiecertificaten.
- Grensoverschrijdende erkenning: Keuringen die in een ander EU-land zijn uitgevoerd, zijn tot zes maanden geldig in andere lidstaten.
- Nederland blijft bij eigen APK-systeem
Goed nieuws voor Nederlandse autobedrijven: het huidige keuringsregime – de APK bij het autobedrijf – mag blijven bestaan. BOVAG heeft zich hier sterk voor ingezet.
Waarom deze herziening?
- Verouderde regels: De huidige regelgeving dateert uit 2014 en houdt geen gelijke tred met technologische ontwikkelingen zoals ADAS en de opkomst van EV’s.
- Luchtkwaliteit en geluidshinder: Nieuwe eisen zijn nodig om milieuvervuiling beter aan te pakken.
- Kilometertellerfraude: De EC wil betere controle, mede vanwege het risico bij oudere voertuigen.
- Impact: veiliger en schoner verkeer
Volgens de EC kunnen de nieuwe regels tussen 2026 en 2050 naar schatting:
- 7.000 levens redden
- 65.000 ernstige verwondingen voorkomen
Daarnaast moeten de regels grensoverschrijdend verkeer makkelijker maken en zorgen voor een uniforme, efficiëntere handhaving in de EU.
Wat nu?
Het voorstel werd op 24 april gepresenteerd. Er volgt nog een interne consultatieronde, maar de verwachting is dat de nieuwe regelgeving nog dit jaar wordt vastgesteld en vanaf 2026 van kracht wordt.
Bron: Aftersales magazine