historie livestreams
07 maart 2024

Alternatieve koudemiddelen auto-aircosystemen

De zoektocht naar alternatieve koudemiddelen voor auto-airconditioningsystemen leidde tot de ontdekking van verschillende opties, elk met hun eigen voor- en nadelen. Hieronder worden enkele van deze alternatieven uitgebreider besproken:

R1234yf

Dit koudemiddel is op grote schaal in gebruik als vervanging voor het milieuonvriendelijke R134a. Het heeft een aanzienlijk lager Global Warming Potential (GWP), wat bijdraagt aan het verminderen van de milieu-impact. Echter, sommige experts wijzen op toenemende problemen zoals storingen en agressievere effecten op aircosysteemonderdelen, wat zorgt voor onrust bij eigenaars van auto’s met dit koudemiddel.

R456a

Als alternatief voor R134a heeft R456a aanzienlijke aandacht gekregen vanwege zijn lagere GWP, dit betekent dat het minder bijdraagt aan klimaatverandering. Ondanks dat R456a compatibel is met bestaande systemen voor R134a zonder de noodzaak van aanpassingen, vormt de hogere prijs nog steeds een obstakel voor een bredere goedkeuring van dit koudemiddel.

R744 (CO2)

CO2, ontdaan van vochtdeeltjes, wordt beschouwd als een veelbelovend alternatief door zijn natuurlijkheid en milieuvriendelijkheid. Hoewel het momenteel voornamelijk wordt gebruikt in luxere automodellen, blijven enkele uitdagingen bestaan, zoals verminderd rendement bij hogere temperaturen en het risico van koudijsvorming.

Propaan (R290)

Met een vergelijkbaar lage GWP als R1234yf, wordt propaan overwogen als alternatief voor oude aircosystemen met R12. Hoewel de prijs gunstig kan zijn, zijn er zorgen over de veiligheid vanwege de brandbaarheid ervan, waardoor sommige fabrikanten terughoudend zijn om het in auto-airco’s te gebruiken.

Het is belangrijk op te merken dat de keuze voor een bepaald koudemiddel afhangt van verschillende factoren, waaronder milieueffecten, technische vereisten en kostenoverwegingen. Naast de ontwikkeling van alternatieve koudemiddelen, wordt ook de aandacht gevestigd op investeringen in aircoserviceapparatuur. En dan vooral gericht op het upgraden van oudere systemen naar nieuwere, milieuvriendelijkere varianten.

Hoewel er uitdagingen blijven bestaan, wordt de rol van aircosystemen steeds crucialer. Niet alleen voor het comfort van de bestuurder en passagiers, maar ook voor de algehele prestaties van moderne voertuigen, met inbegrip van het koelen van accupakketten in elektrische voertuigen. Daarom blijft de zoektocht naar duurzame en efficiënte oplossingen voor auto-airconditioning een prioriteit voor de auto-industrie en milieubewuste consumenten wereldwijd.

 

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.