historie livestreams
03 juni 2024

Dominantie Mercedes-Benz in de Nederlandse taxivloot

Bijna vier van de tien taxi’s in Nederland zijn Mercedessen. Volkswagen komt op de tweede plaats, maar haalt nog niet eens de helft van het aantal Mercedessen. Tesla, een nieuwe speler in de markt, staat met meer dan duizend taxi’s op de negende plek.

Brandstofmix in de Nederlandse taximarkt

De Nederlandse taxivloot is niet representatief voor de algemene automarkt. Dit geldt vooral voor de dominantie van Mercedes-Benz. Wat betreft brandstofverdeling tankt een klein percentage van de tien miljoen ‘gele’ kentekens nog diesel. Echter, bij taxi’s is diesel nog steeds de belangrijkste brandstof: twee derde van alle taxi’s rijdt op diesel. Slechts 879 taxi’s rijden op benzine, wat iets meer is dan de 185 taxi’s op LPG. Elektrische auto’s nemen de tweede plaats in; één op de vijf taxi’s in Nederland is volledig elektrisch. Hybride taxi’s vormen slechts 6,5% van de vloot, net iets meer dan de CNG-taxi’s.

Bouwjaren van taxi’s

Een kwart van alle taxi’s in Nederland is van de afgelopen vijf jaar. De tachtig/twintig-regel is hier niet van toepassing. Rond 2015 bereikt men al de grens van tachtig procent van de taxi’s. Het totale aantal taxi’s van de afgelopen twintig jaar beslaat 99,5% van de vloot. Er zijn geen taxi’s ouder dan 1972 en de eerstvolgende is van 1976.

Populairste bouwjaren

Ongeveer één op de zes taxi’s heeft 2019 als bouwjaar. Slechts elf taxi’s komen uit de jaren tachtig en 44 uit de jaren negentig. Het jaar 2019 is het meest vertegenwoordigd met 6847 taxi’s. Ter vergelijking: de bouwjaren 2020, 2021 en 2022 hebben samen 6159 taxi’s. Met ongeveer 4700 taxi’s per jaar voor 2017 en 2018 steekt 2019 er met kop en schouders bovenuit. De coronapandemie heeft sindsdien een trendbreuk veroorzaakt die nog niet is ingehaald.

Merken in de Nederlandse taxivloot

Mercedes-Benz domineert de Nederlandse taxivloot. Hoewel niet alle Mercedessen taxi’s zijn, is een groot aantal taxi’s wel een Mercedes-Benz. De modellen Sprinter, Vito en E-klasse vormen de top drie, waarbij de Volkswagen Transporter net buiten het podium valt. Het verschil tussen de nummers vier en vijf is aanzienlijk, maar Ford staat met de Transit Custom op de vierde plaats, net boven de Opel Vivaro.

     

Nieuwe toetreders

Tesla heeft met de Model Y de bestverkochte auto van 2023 geleverd, maar staat op de negende plek in de taxi-ranglijst. De Model Y is het meest populaire Tesla-model onder taxi’s met 344 stuks, gevolgd door de Model 3 (298 stuks) en de Model S (263 stuks). De Model X sluit de rij met 100 stuks.

Nieuwe spelers zoals Aiways, BYD, Lynk & Co, MG, Nio, Polestar, Xpeng en Zeekr zijn goed voor ongeveer 220 taxi’s in totaal, waarvan de helft BYD is. Voorlopig hoeft Mercedes zich nog geen zorgen te maken over hun dominante positie in de taximarkt.

 

 

Bron: Aftersales Magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.