historie livestreams
03 juni 2024

Meer pensionado’s blijven werken

De groep van zogenoemde ‘doorwerkers’ neemt aanzienlijk toe op de arbeidsmarkt. In het derde kwartaal van 2023 bestond deze groep, die uit pensioengerechtigden in de werkzame beroepsbevolking bestaat, uit 236.000 personen. Dit is een stijging ten opzichte van 185.000 personen in 2013, volgens schattingen van ABN Amro gebaseerd op CBS-data. Ondanks de verhoogde AOW-leeftijd, van 65 jaar en een maand in 2013 naar 66 jaar en 10 maanden in 2023, blijven mensen langer doorwerken. Deze doorwerkers zijn te vinden in alle sectoren en zijn hard nodig vanwege tekorten op de arbeidsmarkt. Toch is het onbenutte arbeidspotentieel nog groot volgens de bank.

Veranderingen in de bevolkingsopbouw en onderwijsinstroom

De bevolkingspiramide van Nederland heeft meer de vorm van een appel, wat gevolgen heeft voor de instroom van studenten de komende jaren. Volgens de MBO Raad zal het aantal jonge studenten verder dalen, met name in het vmbo. Een steeds kleiner deel van de vo-leerlingen kiest voor een vmbo-opleiding, terwijl het aandeel havo- en vwo-leerlingen toeneemt. In 2021 daalde het aantal mbo-studenten voor het eerst in jaren, en deze daling zette zich versterkt door in 2022. Het aantal mbo-studenten kromp van 512.566 naar 494.969. Deze trend is het gevolg van het dalende aantal jonge volwassenen in Nederland en gunstige vooruitzichten op de arbeidsmarkt, waardoor zowel gediplomeerden als ongediplomeerden aan het werk gaan.

Havisten stromen af naar het MBO

Steeds meer havoleerlingen maken de overstap naar het mbo, soms zonder hun havodiploma te behalen. Vooral onder leerlingen uit leerjaar 4 van de havo neemt deze doorstroom naar het mbo toe. Het grootste deel van deze havisten start op niveau 4 van de beroepsgeoriënteerde leerweg. Mogelijke redenen hiervoor zijn dreigende zittenblijven of de wens om meer praktijkgericht bezig te zijn. Havisten die naar het mbo gaan, kiezen vaak voor opleidingen in de richting van horeca, verpleegkunde, marketing en communicatie. Ook sportopleidingen en opleidingen tot pedagogisch medewerker in de kinderopvang zijn populair onder deze leerlingen.

Uitdagingen automotive sector

De automotive sector heeft het moeilijk vanwege het tekort aan personeel. Het is een uitdaging om deze sector aantrekkelijker te maken voor nieuwe werknemers. Het is cruciaal om strategieën te ontwikkelen die deze sector beter kunnen promoten om de tekorten aan te pakken en te zorgen voor een stabiele instroom van nieuwe arbeidskrachten.

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.