historie livestreams
11 oktober 2024

EU legt recht op reparatie vast

Recht op reparatie: Wat dit betekent voor consumenten en bedrijven

De Europese Unie heeft een belangrijke stap gezet in het versterken van consumentenrechten. Op 10 oktober werd na meer dan dertig jaar strijd het recht op reparatie officieel vastgelegd voor alle lidstaten. Deze nieuwe richtlijn verplicht dat onderdelen zoals plaatdelen, koplampen en ruiten zichtbaar passend moeten zijn en biedt consumenten meer keuzevrijheid. De wet is van toepassing op alle markten, niet alleen op de automotive sector.

Bescherming van ontwerpen van fabrikanten

Hoewel de nieuwe richtlijn de rechten van consumenten aanzienlijk versterkt, blijft er ook bescherming bestaan voor autofabrikanten. Zij behouden eigendomsrechten over het ontwerp van hun producten, inclusief de auto als geheel. Dit zorgt voor een evenwicht tussen de bescherming van ‘intellectuele eigendom’ (bescherming van werk van uitvinder, ontwerper, ontwikkelaar of auteur) en de rechten van de consument.

Voordelen voor de consument

Volgens Figiefa, de Europese koepelorganisatie van onafhankelijke onderdelendistributeurs, is een van de belangrijkste voordelen van de richtlijn dat consumenten nu zelf kunnen kiezen welke onderdelen gebruikt worden bij de reparatie van hun auto. Dit geldt ongeacht het merk van de auto of de leverancier van de onderdelen. Dit vermindert het risico dat fabrikanten misbruik maken van eigendomsrechten om de keuzevrijheid van de consument te beperken.

Financiële impact op consumenten

Figiefa schat dat, wanneer de richtlijn volledig in werking is, consumenten in de Europese automotive sector jaarlijks tussen de 450 en 720 miljoen euro kunnen besparen. Deze besparing komt door de toenemende concurrentie tussen leveranciers, wat leidt tot lagere prijzen. Dit zal op zijn beurt de koopkracht ondersteunen en helpen om de inflatie te verlagen.

Stimulans aftermarket

Naast de voordelen voor consumenten, verwacht Figiefa dat de nieuwe richtlijn ook een positieve impact zal hebben op de Europese aftermarket. Door de toegenomen concurrentie en keuzevrijheid, zullen er nieuwe banen ontstaan en ondernemerschap in de sector worden gestimuleerd.

Met deze nieuwe regelgeving zet de Europese Unie een belangrijke stap richting een eerlijker en concurrerender markt, die zowel consumenten als bedrijven ten goede komt.

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.