historie livestreams
26 september 2023

EU-lidstaten: Euro 7-norm wordt minder streng

De regeringen van de 27 lidstaten van de Europese Unie hebben gisteren in de Europese Raad de algemene oriëntatie voor de Euro 7-emissienorm aangenomen. Hierin gaat de Raad minder ver dan de door de Europese Commissie voorgestelde herzieningen, die volgens de lidstaten weinig of geen bijdrage zouden leveren aan een betere luchtkwaliteit.

Verworpen zijn onder meer de nieuwe vereisten voor tankbeurten en de strengere verdampingsnormen die door de Commissie werden voorgesteld. De grenswaarden voor de emissies van banden en remmen zijn wel behouden.

Benjamin Krieger, de secretaris-generaal van Clepa, die de toeleveranciers aan de auto-industrie vertegenwoordigt, merkt op: “Het voorstel van de Commissie zou effectief ten uitvoer kunnen worden gelegd met een paar voorzichtige waarborgen. De benodigde technologie is beschikbaar en economisch haalbaar. Een terugval naar Euro 6, zoals voorgesteld door de Raad, is niet nodig om betaalbare mobiliteit te behouden, zal de invoering van strengere grenswaarden voor de luchtkwaliteit niet ondersteunen en ook innovatie in de EU niet stimuleren. In het komende decennium zullen in de EU naar schatting 100 miljoen conventioneel aangedreven voertuigen worden verkocht. Dit besluit bepaalt nu of de EU een rol zal spelen bij het vormgeven van technologische normen, of dat het dit voorrecht overlaat aan de Verenigde Staten en China.”

Miljoenen voertuigen met verbrandingsmotoren

Bernard Lycke, directeur-generaal van de Europese koepelorganisatie voor dealers en reparateurs Cecra, moedigt de mede-wetgevers aan om te blijven werken aan robuuste Euro 7-normen en de goedkeuring ervan vóór de komende EU-verkiezingen in juni 2024. “Dit is cruciaal om een snelle implementatie van de nieuwe Euro 7-wetgeving mogelijk te maken. Miljoenen voertuigen met verbrandingsmotoren zullen de komende jaren inderdaad nog steeds worden verkocht, onderhouden en gerepareerd en deze moeten bijdragen aan een verbetering van de luchtkwaliteit.”

Een besluit over het standpunt van het Europees Parlement wordt op 12 oktober verwacht. Na de vaststelling van de standpunten van beide instellingen, het Parlement en de Raad, zullen de onderhandelingen in de trialoogfase van start gaan.

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.