historie livestreams
NL Twente
Lezing | 11 juni 2024

Lezing A T T C: EV componenten

Technische lezing  door Hans Schaeks van ATTC over de hoofdcomponenten die in een EV-voertuig zitten.

Hoe werken deze, en  welke problemen kun je zoal tegenkomen?
Wat kun je meten en met welke meetapparatuur kun je of moet je meten?

Hans Schaeks neemt ook enkele voorbeelden mee zodat we dat eens goed kunnen bekijken.

ATTC Logo

Verslag lezing ATTC 11/06/2024

Vandaag 11 juni Hans Schaeks van ATTC op bezoek.

ATTC te Nuth is een erkend particulier technisch trainingscentrum voor opleidingen & trainingen in de autotechniek.

Het onderwerp is EV techniek in de algemene zin van het woord. De lezergever stelt de aanwezigen de vraag op welk niveau ze de lezing willen hebben, gekozen wordt voor een lezing met een redelijke diepgang. De lezergever gaat hiermee akkoord en kan ons vast beloven dat de beschikbaar gestelde tijd veel te kort is voor dit complex onderwerp, we zullen het meemaken.
Wat weten jullie van elektrische voertuigen werd er aan de deelnemers gevraagd.

In 2019 werd Elon Musk gevraagd hoe hij tegenover China staat op het gebied EV, hij moest erom lachen. Inmiddels raakt hij lichtelijk in paniek, China is de grootste producent van EV onderdelen en EV’s, hun voertuigen zijn rijkelijk en complexer uitgevoerd en met een danig lagere verkoopprijs. Daarnaast beheerst China alle mijnen over heel de wereld die grondstoffen leveren voor de huidige accu’s.

Besproken werden de verschillende manieren om de accu op te laden, denk hierbij aan o.a.:

hoe thuis opladen, kan mijn netwerk het aan, wat doet 3-fase opladen, A.I. in de auto bepaalt het laden, het zogenaamde
intelligent laden. Laden in daluren en precies zoveel dat je het aankomstpunt haalt. We kennen de 20%-80% regel om te laden.

Wat gebeurt er bij EV stadsbussen waar het accupakket van €150.000,- in vijf jaar wordt afgeschreven, door af te gaan wijken van de 20%-80% regel af te wijken maar te gaan kiezen voor de 40%-60% gaat het accupakket nu 15 jaar mee. Je moet de ritten dusdanig plannen dat wanneer de 40% accu capaciteit bereikt is, je bij jouw laadstation bent.
In gevallen van nood kunnen er kabels gekoppeld worden met een serviceauto die er achteraan rijdt. Accu wisselen gaat tegenwoordig ook snel, de NIO wisselt haar accu, volledig geautomatiseerd in 5 minuten.
Dan hebben we nog de voertuigen die bi-directioneel zijn en welke ook nog eens zijn voorzien van een intelligent laadsysteem waardoor het, wanneer er vraag naar is, het voertuig het netwerk voorziet van stroom en zelf in de daluren gaat laden. De opbouw en soorten accu’s. de accu’s van de toekomst, zout en de solid-state accu, hier is Toyota al heel ver mee, t.o.v. de conventionele gebruikte accu’s is deze accu lichter in gewicht bij gelijk blijvende capaciteit en kortere laadtijd.

De accu heeft een vrij constante temperatuur nodig om goed te kunnen presteren, hiervoor wordt gebruikt gemaakt van het BMS die de accu al of niet verwarmd of koelt, deze methoden werden uitgelegd met de daaruit ontstaande praktijk problemen.
Interactie met de deelnemers ontstaat op de vraag wat en welke consequenties zijn gaan er komen wanneer de belastingvoordelen van de EV te niet gedaan worden.
Hetzelfde gebeurd er met de vraag; wat gebeurd er wanneer in 2030 de diesel en benzine motoren uitgefaseerd worden. Gaan we rijden op waterstof, EV of hybride. Onze mening is dat de hybride het gaat winnen, vaak heb je een brandstofvoorraad vanaf 20 liter waar je nog heel wat kilometers kunt afleggen wanneer de accu opgeladen wordt, het intelligent management systeem laat de elektromotor draaien al of niet in combinatie met de benzine of dieselmotor. Hierdoor ben je onafhankelijk van laadpunten wanneer de accucapaciteit lager dreigt te worden.
Gelijk wat punten om aan te pakken en te behandelen. De motor laten draaien op waterstof, of waterstof in te zetten als een brandstofcel voor de EV. Wat voor soorten EV’s zijn er, welke onderlinge hybrides, hun onderlinge functies en werking werden uitvoerig behandeld. Ook het thermomanagement van deze voertuigen komen ruim aan bod.

Al gauw komt de eind tijd van de lezing in zicht, terwijl er nog zoveel te vertellen is….

Opnieuw een lezing die je meegemaakt moet hebben, haast niet te beschrijven.
Afgesproken wordt dat in loop van het nieuwe jaar de lezing een vervolg krijgt, deel II.  Een andere optie is natuurlijk dat wij een vervolg van deze lezing gaan krijgen bij ATTC te Nuth zelf.

Wordt vervolgd!

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com