Lezing PAL-V: the drive to fly!
Al sinds 2012 zweeft hij door onze gedachten. De vliegende auto Pal-V. Sinds de livestream van 2020 was het project weer veel in het nieuws met de aankondiging van een showroom in München. Vanaf eind 2024 wordt de Liberty in Groot-Brittanie bij SkyAngels als ambulance voertuig ingezet, en binnenkort ook bij Primus Aero als servicevoertuig voor onderhoud op lastig bereikbare plaatsen.
We zagen in 2020 al een livestream waarin dit concept werd uitgelegd, nu eindelijk een eigen lezing in Wierden, waar Marco van den Bosch ons meer vertelde over de laatste ontwikkelingen rond de vliegende auto en de route map naar Urban Air Mobility.
Hieronder een kort verslag van deze avond van Rob Philippus.
De lezing die u niet had mogen missen....
Marco van den Bosch, CCO bij Pal V, vraagt ons hoe wij de vliegende auto “zien”.
Uit onze antwoorden blijkt dat wij totaal geen benul hebben over de vliegende auto en het nut er niet van inzien. “Daar ga ik verandering in brengen” zegt Marco.
Na al vele banen te hebben gehad is zijn interesse gewekt mede doordat hij als KVV bij de luchtmacht ook gevlogen heeft en de daarvoor nodige licenties heeft, dit is een nieuwe uitdaging, ik ga PAL V doen. Sedert 2008 heeft men in Raamsdonkveer geprobeerd de voordelen van een auto te combineren met die van een vliegtuig. Hoe moest deze auto er uitzien, geïnspireerd door de Nederlands “Carver” werd hierop voortgeborduurd en koos men bewust voor een driewieler.
- Gaan we voor vleugels of voor wieken, beiden waren geen opties. Uiteindelijk is gekozen voor het principe van de gyrocopter.
- Wat voor een motor kiezen we, een automotor of een vliegtuigmotor, gekozen is voor een auto motor.
Het uiteindelijke concept is een driewieler die plaats biedt aan twee personen voorzien van een automotor, met op het dak de wieken van de girocopter ingepakt in een koffer.
Het voertuig heeft een wegcertificering en voor de vlucht voldoet het aan de hoogste eisen van vliegtuigcertificering waardoor het over heel de wereld mag vliegen.
Alles is in eigen beheer, we konden niet “afkijken”, er was niets, dus alles wordt in eigen beheer gedaan: fabricage, certificeringen, vliegopleidingen.
Principe werking:
- Als auto kan het voertuig gewoon over de weg rijden en zelfs tanken bij een normaal tankstation, als brandstof is gekozen voor E10.
- Willen we gaan vliegen dan hebben we een “startbaan” of een veld van 250 m lengte nodig. De wieken ontvouwen zich uit de koffer en een propeller achter aan het voertuig zorgt voor de start snelheid, eenmaal in de lucht zorgt de gyrocopter ervoor dat we in de lucht blijven, de wieken blijven draaien door de wind. Dat houdt in dat bij uitval van de motor, de gyrocopter ervoor zorgt dat je veilig landt, de draaiende wieken werken als een parachute bij het naar beneden gaan. Dit houdt wel in dat de PAL V niet kan landen op een heli-dek of jacht.
Het voordeel t.o.v. een helikopter is dat er geen windverplaatsing onder het voertuig is, waardoor schadelijke delen richting motor of voertuig verplaatst worden, stijgen vanuit zanderige oppervlakten is hierdoor mogelijk.
Hoeveel voertuigen zijn er al in Nederland verkocht?
50 stuks. De rest van de wereld toon ook al belangstelling, Marco noemt landen en werelddelen op waar zij geweest zijn en verkocht hebben. Vanwaar deze interesse? Voor de toekomst is er een groot bedrag uitgetrokken omtrent mobiliteit. Het wordt steeds drukker op de weg en in de lucht. Ideeën zijn geopperd om hyperloops een deel van de mobiliteit op zich te nemen, aan de randen van bevolkte gebieden/industrieën wil men “parkeerplaatsen “maken en het vervoer in het gebied laten uitvoeren door de aldaar toegepaste logistiek.
Gek? NEEN. Het is nu al mogelijk dat er start/landingsbanen zijn aangelegd of toegestaan waarop dit gebeuren mag, zelfs in Nederland.
Als voorbeeld:
ik wil regulier naar van Utrecht naar London dat is een lange tijd, met de auto via de tunnel, vliegen neemt ook al de nodige tijd op zich, met de auto of OV naar het vliegveld, op vliegveld London aangekomen wederom met de auto of het OV naar plaats van bestemming gaan.
Hoe gaat dat met de PAL-V? Ik rijd naar de dichtstbijzijnde plek vanwaar ik mag opstijgen, vlieg naar London, daar aangekomen ga ik als auto naar mijn bestemming. In geval van nood kan een arts vanuit Almere binnen 10 minuten bij een patiënt op een van de Waddeneilanden zijn, surveillancedienst van de politie, een politiehelikopter 1 uur in de lucht kost ongeveer € 6.000,- t.o.v. de PAL V die € 250,- kost. Marco noemde zoveel voorbeelden waar we er ons niet eens bewust van zijn.
Een lezing waar u bij geweest had moeten zijn, te meer omdat er een geweldige interactie was, en omdat wij inzicht kregen in de nieuwste modellen en de modellen voor de toekomst en als primeur kan Marco ons vertellen dat de officiële bekendmaking wordt gedaan in de maanden November, December op vliegbasis Twente.
Alles te kort om het in een verslag samen te vatten, hier had je bij moeten zijn!
Toch nog enige impressie opdoen? bekijk dan helt filmpje onder de foto!