2014-04-24/26 Excursie en foto’s Trier
2014-04-24/26 Excursie en foto's Trier
Verslag excursie naar Trier met de ATC afd Rotterdam vanaf 24 t/m 27 April.
Het was voor de meesten van ons weer vroeg uit de veren want de vertrektijd was 7.30 uur. De bus van Pelikaan reizen stond al klaar en we hadden wederom Frans als chauffeur en dat gaf een veilig gevoel. We vertrokken precies op tijd en de eerste koffiestop was bij het Belgische v d Valk Hotel Dennenhof in Brasschaat alwaar de koffie en het appelgebak al klaar stonden. Hierna via wat secundaire wegen naar LMB Lagonda in Lier. Dit bedrijf restaureert, koopt en verkoopt diverse merken maar is zoals de naam al zegt is gespecialiseerd in Lagonda maar men schuwd andere merken evenmin. Zo stonden er o.a. een Nash Healy, een Cord ( een van de eerste Amerikanen met voorwielaandrijving, een exemplaar van het Belgische merk Invicta, wat Bentey’s, een Britse HRG met een speciaal door HRG gemodificeerde Singer motor met 2 bovenliggende nokkenassen en een chassis van een Amerikaanse Ward la France inclusief ernaast de enorme motor. Dat men vroeger ook al experimenteerde met de wegligging bewees Lagonda met voor en achter hydraulisch afstelbare armschokbrekers die met 2 draaiknoppen onder het dashboard bediend konden worden! Als tegenhangers van alle geweld ook nog een paar kleine Fiats. Ook werden nog even onze oren gestreeeld door het laten draaien van de motor van een van de Sport Lagonda’s. Na de lunch hadden we nog wat tijd om de stad Lier te bekijken met als bijzonderheid de “Zimmertoren”. Zimmer (1888-1970) was een uurwerkmaker en autodidact in de astronomie en constructeur van 3 beroemde uurwerken t.w. de Jubelklok, de Astro-nomische Studio en de Wonderklok. In de toren bevindt zich het moederuurwerk en via diverse wijzerschalen was bijna alles af te lezen: de maanstand , eb en vloed op diverse plaatsen waaronder Hoek van Holland. De geboden informatie is teveel om op te noemen. Hierna reden we via dikwijls wat kleinere wegen naar ons einddoel: Trier. Na het verdelen van de kamers was er nog wat tijd voor een opkikkertje in de vorm van een alcoholische versnapering. Het was alleen jammer dat ondanks de positieve aanvraag toch een paar leden geen rookvrije kamer toegewezen kregen. Dit werd de volgende dag deels hersteld. Na een zeer smakelijk 3 gangen diner werd er in een aparte kamer nog wat nagepraat.
Vrijdag was voor de heren een vroeg vertrek naar de Dillinger Hütte staalfabriek terwijl de dames zich nog een keer konden omdraaien. De rit ernaartoe ging weer via rustige secundaire wegen. Helaas mochten we in deze staalfabriek niet fotograferen. Het was een imposant gezicht om het vloeibare ijzer uit de enorme oven te zien stromen. Het was er dan ook beslist niet koud te noemen. Hierna maakten we een rondrit over het enorme fabrieksterrein met o.a. een loods van 2 Kilometer lengte waar het ijzer afgekoeld en in platen geperst werd. Een deel van het ijzer gaat in vloeibare vorm via het spoor naar een andere fabriek. Tegenover de fabriek is een haven waar de grondstoffen aan en afgevoerd worden. P.S. In eerste instantie zouden we naar de FORD fabriek in Saarlouis gaan maar dit werd te elfder ure afgezegd. ( Misschien ook maar beter want deze staalfabriek hadden we niet willen missen.) Hierna was het weer tijd om samen met de dames, die inmiddels al wat van het centrum in Trier gezien hadden, te gaan lunchen. Na wederom een voortreffelijke lunch gingen we langs de Moezel op weg naar de St Martin wijnkelders waar we een prima rondleiding met uitleg kregen over de verschillende wijn en champagne-soorten. Diverse leden konden na het proeven de verleiding niet weerstaan en kochten wat vloeibare souvenirs als aandenken voor thuis. In het Hotel weer een prima 3 gangen diner en wat tijd om na te praten.
Zaterdag konden we uitslapen want de bus vertrok pas om 10 uur en onderweg pikten we 2 vrouwelijke gidsen op die ons van alles vertelden over deze oudste stad van Duitsland. Bijzonder was het uitzicht over de stad vanaf een heuvel in de buurt. Hierna reden we langs het amfitheater weer naar het centrum en bezochten de Basilica en de Porta Nigra. Een deel van onze leden maakten nog een uitstapje met de bus naar een wijndorpje in de buurt en genoten op een terrasje nog van het zonnetje en het uitzicht over de Moezel. In het hotel stond het diner weer klaar en iedereen liet het zich goed smaken. Zondag was alweer de laatste dag en na nogmaals de Moezel en de druivenstokken gezien te hebben kwamen we via via aan bij onze lunchlocatie “Herberg Moeder de Gans” in Teuven. Dit moet je gezien hebben om het te geloven. Het is net een uitdragerij van oude spullen maar het eten is er prima zoals iedereen kon ervaren. Hierna brachten we nog een bezoek aan de inmiddels gesloten kolenmijn van Blegny. We kregen een rondleiding door de mijn en konden met eigen ogen zien dat het werken hier geen pretje geweest moet zijn. Onze laatste stop was bij het restaurant “de Kruidentuin” in Casteren met ook hier weer een heerlijke maaltijd! Een ding is zeker: de zeer uitgebreide ontbijten, de lunches en de diners vormden wel een aanslag op de slanke lijn en de weegschaal thuis!
Dus ook uit deze reis bleek maar eens te meer dat je de ATC hard nodig hebt om te leren hoe je uit ijzererts een plaat ijzer kan maken!
Het verslag is gemaakt door Paul Dammes en de foto’s zijn gemaakt door Jan Kooistra – Paul Dammes en Arie Monster
Voor de foto,s van deze excursie klik op onderstaande link:
Met vriendelijke groet,
vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster