historie livestreams
NL Rotterdam
Lezing | 23 februari 2016

2016-02-23 Lezing over booreilanden

Verslag van: presentatie olie- en gaswinning “Downstream naar Upstream”
Verzorgd door: Sikko de Jong (sr.)
Datum: 23-02-2016
Lokatie: Swedoro Rotterdam Alexanderpolder
Van “downstream” naar “upstream”. Van pompstation en stopcontact naar de bron.
Omdat de aarde bedekt is met ongeveer 70% (zout) water richt de olie & gas winningindustrie zijn blik en activiteiten al vele jaren op offshore-winning en met name het afgelopen decennium op de deep-offshore. Deze industrie bevindt zich vaak letterlijk “achter de horizon”.
Sikko de Jong (sr.) heeft meer dan 30 jaar ervaring opgedaan bij een grote Franse oliemaatschappij en is daardoor expert van deze tak van de olie & gas winning.
De presentatie ging over wat er allemaal nodig is om de brandstof, het gas, kunststoffen, electriciteit, etc. die we dagelijks gebruiken tot onze beschikking te krijgen(retailing).
Duidelijk zichtbaar en volkomen normaal zijn bv de tankstations, allerhande kunststoffen en de stroom die we dagelijks gebruiken, de Downstream.
Gaan we richting Upstream wordt het wat minder zichtbaar en komen we eerst bij de Midstream, denk hierbij aan raffinage en transport mbv schepen, pijpleidingen in de zeebodem en tankauto’s.
Sikko vertelde dat het leggen van zo’n pijpleiding, met bijzondere schepen en een goede voorbereiding, kilometers per dag kan zijn.
Het meest interessante deel van de avond was uiteraard alle zaken die nodig zijn om de olie en het gas “boven water” te krijgen. Na ongeveer 10 jaar en een investering van meer dan 6 miljard dollar is het olie- en gasveld pas productierijp.
Eerst zijn er seismografische metingen nodig om de olie- en gasvelden op te sporen.
Dan volgen er proefboringen om vast te stellen of het inderdaad voldoende en haalbaar is om het naar boven te halen.
De boor die hierbij wordt gebruikt is van een zeer bijzondere soort en bestaat uit een buis in een buis in een buis enz. tot wel 12 stuks.
Door de buizen gaat van alles naar beneden(koeling/stuurolie/meetdraden etc.) en komt natuurlijk ook van alles omhoog (boorgruis/gas/olie).
De druk en temperatuur in de boorput kan behoorlijk hoog zijn, denk hierbij aan 750 bar en 400 graden!
De zeebodem kan op verschillende diepte liggen. De noorzee bv is 40 mtr diep maar op andere plaatsen in de wereld wordt gewerkt op wel 700 mtr diepte wat natuurlijk andere aanpak noodzakelijk maakt.
Sikko vertelde de 55 aanwezige leden over de verschillende, al dan niet drijvende, productieplatforms met hun afmetingen, capaciteit, gewicht en prijs waarbij alle voorstellingsvermogen te boven werd gegaan.
Ook alles wat betreft beveiliging mbt explosiegevaar is deze avond door Sikko uitgebreid uitgelegd.
John van der Lans
Foto`s van deze lezing klik op onderstaande link:
https://picasaweb.google.com/104501025267495048573/6288170331656397793?a…
Met vriendelijke groet,
vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster

2016-02-23 Lezing over booreilanden

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com