2017-11-16 Bosch lezing CVT
Verslag van: Bosch CVT duwband
Verzorgd door: J. van Wijk
Datum: 16-11-2017
Lokatie: Actief College Oud Beijerland
Deze avond werden de 42 toegestroomde leden en meegenomen geïnteresseerden van voor naar achter op de hoogte gebracht over het ontstaan en de huidige status van de CVT Bosch duwband.
De heer van Wijk is al vele jaren betrokken bij de ontwikkeling en produktie en heeft daardoor als geen ander het verhaal duidelijk en inhoudelijk kunnen neerzetten.
Het aantal snaren en lamellen, de vormen en materialen hiervan, werktemperaturen, gebruikte olie en oliedrukken, regelingen, overbrengsverhoudingen, en nog veel meer zijn deze avond uitvoerig toegelicht
Alle perfect geproduceerde onderdelen van de duwband gingen van tijd tot tijd de zaal rond waardoor er een helderen tastbaar beeld ontstond van dit knappe staaltje techniek.
Een aanwezige opengewerkte complete CVT Transmissie deed hierin ook een belangrijke bijdrage.
Het CVT- (continu variabele transmissie) principe vindt zijn oorsprong in het Nederland van de jaren 50 van de vorige eeuw.
We kennen allemaal de Variomatic met het “Pientere Pookje” van de kleine Daf personenauto die in 1958 op de Rai autotentoonstelling in Amsterdam aan het verwonderde Nederlandse publiek werd getoond.
Het heeft echter tot 1972 geduurd voordat “meneer Huub” van Doorne kon aankondigen dat de CVT met metalen duwband een waardig opvolger zou gaan worden van deze legendarische Variomatic.
Het was voor het nieuw opgerichte bedrijf VDTF (Van Doorne Transmissie Fabriek) echter een enorme opgave om deze belofte waar te maken.
Dankzij partner Bosch kon vanaf 1985 geleverd gaan worden aan de grote autofabrieken wereldwijd.
De duwband bestaat uit een aantal metalen snaren die op hun beurt een groot aantal lamellen op de plaats houden.
De lamellen hebben een vorm die aansluit in 2 varibele schijven.
Het aantal snaren en de breedte van de lamellen bepalen het koppel wat kan worden overgebracht.
Er zijn door de jaren vele variaties ontwikkeld waarbij ook de koppeling vele uitvoeringen kent zoals een droge plaat koppeling, een natte plaatkoppeling of een koppelomvormer.
Was het in de jaren ’70 nou niet echt mogelijk gebruik te maken van electronica, vanaf 1981 is er wél steeds meer electronisch/ hydraulische-regeling toegepast.
De CVT heeft wereldwijd inmiddels een 20% aandeel in de automatische transmissies wereldwijd, wat een ware prestatie is.
In het begin werden er inTiburg 20.000 duwbanden geproduceerd, in de fabrieken in o.a. Vietnam, Mexico en Japan vandaag de dag zo’n 7 miljoen, een serieuze zaak dus!
Ook nu weer kunnen we terugzien op een zeer geslaagde avond waarbij iedereen met nog meer kennis van een knap staaltje nationale automotive-techniek huiswaarts keerde.
Het zeer gastvrije Actief College in Oud Beijerland was hiervoor weer de ideale lokatie.
Altijd weer kan ATC Rotterdam bij het college rekenen op een perfecte verzorging van de lezinggever, opstelling van beamers, zitplaatsen en de nodige tafels én… (niet geheel onbelangrijk!) de heerlijke koffie en thee met koek en de fris in de pauze.
Een betere plek kan je als vereniging ATC niet wensen!
26-11-2017 John van der Lans
Foto’s van deze lezing klik op onderstaande link
https://photos.app.goo.gl/Hak812QrwF07eECM2
Met vriendelijke groet,
vice-voorzitter.atc-rotterdam
Web Site beheerder
Arie Monster
WWW.ATCNL.NL