AUTODIAGNOSE NEDERLAND, lezing 11/09/2018
11 september 2018 Melvin Spaan op bezoek bij ATC Twente met als lezing onderwerp diagnose testen op locatie.
Welke methoden heb ik ter beschikking, universele en dealer gerelateerde diagnosetesters, Pass Thru en haar portals en de virtual remote diagnose, we laten jullie de verschillen zien.
Melvin heeft i.t.t. ons een andere weg gevolgd om te komen tot diagnose specialist voor het automotive. In zijn jongere jaren had hij grote interesse in computers, haalde ze uit elkaar en zette ze weer in elkaar in de periode dat wij het deden met onze brommers. Langzamerhand groeide zijn interesse uit naar het automotive en ronde zijn opleiding o.a. af met het volgen van de opleiding diagnosetechnicus en ging werken in de automotive wereld, garagebedrijf Flik. Al gauw stuitte hij op problemen, als voorbeeld schetste hij; er blijft op het instrumentenpaneel het “lampje portieren open” branden terwijl alles gesloten was. Diagnose tester aansluiten voor een diagnose, geen fouten aanwezig en niet de mogelijkheid om te kunnen controleren of er portieren of kappen open staan, dus alles maar handmatig controleren. Krijg ik toevallig een dealer gerelateerde tester in handen zie ik dat daar veel meer mogelijkheden in waren en onze diagnosetesters die functie niet deelden. Voor mij was het nu duidelijk om een juiste diagnose te kunnen stellen en op te lossen heb je dealer gerelateerde diagnosetesters nodig. Wij dat spul dus aanschaffen, maar ja je hebt niet elke dag werk voor deze dure investering. Daar kwam het idee maak bekend dat wij diagnose stellen met dealer gerelateerd apparatuur en zo nodig dit op locatie doen. Nu zijn wij zo ver dat wij diagnosestellen m.b.v. Pass Thru en haar ter beschikking gestelde portals. Al doende leerde men en kreeg er handigheid in het gebruik van verscheidenheid in menu’s, hun gebruik er van en de verscheidenheid in gebruik en aanmeld functies van diverse portals. Ook kwam men erachter dat bepaalde merken voorkeur van werken hebben met VCI’s.
Voordat we met een diagnose beginnen moeten wij weten of wij GRIP hebben. Met GRIP bedoelen we, heb ik de kennis, apparatuur, materialen en de juiste technische informatie ter beschikking om de diagnose aan te pakken, mis je er een, heb je geen grip op de situatie en moet je er niet aan beginnen.
Melvin laat nu zien hoe je bij diverse portals komt en wat je er zoal kunt zien en waar je bij sommige portals tegen aan loopt. We stelden het volgende voorbeeld een klant wilt een voertuig aanschaffen. Wij loggen in op de merk gerelateerde portal, voeren de voertuiggegevens in en zien gelijk de staat, conditie, uitrustingsniveau, onderhoud geschiedenis uitgevoerde en open staande TSB’s. Een ander voorbeeld; klant heeft een gelijkwaardig voertuig als zijn zwager, komt de volgende dag bij jou met de klacht dat bij hem het Start Stop systeem niet werkt, bij het raadplegen van desbetreffende portal zien we dat het voertuig van de klant niet is uitgerust met een Start Stop systeem, bij het niet kunnen raadplegen van het scherm waren we er misschien nooit achter gekomen en hadden de nodige uren in deze klus gestopt. Nog een voorbeeld; openstaande TSB’s kunnen voor veel problemen zorgen, te denken aan garantie gevallen, problemen met drive ability en het niet correct functioneren van vele elektronische componenten. Zou jij een auto willen kopen waar veel updates nog niet zijn uitgevoerd. Melvin laat zien hoe eenvoudig het is om een update uit te voeren of hoe eenvoudig het is om een sleutel of trekhaak module aan een voertuig bekend te maken, bij het niet uitvoeren van deze handelingen kan het bij vele voertuigen tot problemen geven. Hoe eenvoudig het is om bij de portals de juiste elektrische schema’s op te vragen om gericht te kunnen zoeken en niet na 3 uur erachter te komen dat je een onjuist schema hebt. Vele praktische voorbeelden vlogen voorbij.
Wij autoreparatie bedrijven moeten ons er van bewust zijn dat wij gaan van een autobedrijf naar een IT bedrijf en moeten gaan werken met Portals, dit als service naar de klant toe.