Bedrijfslidmaatschap
NL Twente
Lezing | 13 maart 2018

Bandentechniek, CONTINENTAL 13/03/2018

Continental banden de nummer 1 in Duitsland, nummer 2 in Europa en de nummer 4 in de wereld uit de PON tyre group was vandaag op bezoek bij ATC Twente.

Opbouw band
Bij de opbouw van de band beperken wij ons slechts tot de radiaal band, de diagonaal band bestaat nog wel, echter voor gebruik bij oldtimers en enkele motorfietsbanden. Kevlar, de huidig gebruikte spoelbandage gaat vervorming van de band tegen bij hoge snelheden. Bij de productie van de huidige moderne band moeten wij een keuzes maken of prioriteiten stellen, lage rolweerstand of een goede grip, deze worden bepaald door de compound keuze, welke vaak dure ingrediënten bevat en vaak hierop bespaard wordt. De band systemen die op dit moment worden gebruikt zijn, de alom bekende band velg combinatie, de “veiligheidssystemen “ de runflat, het Pax systeem en het systeem bestaande uit een standaard velg, een normale band met daartussen in een binnenring. Dan heeft conti binnen haar pakket nog een band met aan de binnenzijde ervan een lijmlaag, bij het binnendringen van een scherp voorwerp in de band zal de aanwezige lijmlaag zorgen voor een afdichting. Net als bij alle bovengenoemde veiligheidssystemen is het de bedoeling dat het hersteld wordt. De praktijk echter leert dat men ermee door blijft rijden.

Toekomst
Natuurlijk staan we stil bij het onderwerp toekomst. De steeds stiller wordende voertuigen vragen om een stille band, zo worden deze al als een OE band gemonteerd op vnl. EV en hybride voertuigen maar ook op voertuigen die zich nog voortbewegen op fossiele brandstoffen in het topsegment. Door een schuimlaag in de band te monteren kunnen wij rolgeluiden isoleren. De toekomst mobiliteit ( plantoning) is hier ook van invloed op, moderne management systemen bepalen bijvoorbeeld of wij met de auto naar Amsterdam gaan of met het openbaar vervoer, dit is afhankelijk van het aantal CO2 dat jij mogelijkerwijs zal gaan produceren, infrastructuren worden aangepast. Proeven zijn gedaan met autonoom rijdende voertuigen op bepaalde trajecten en er waren slechts twee ingrepen nodig. Ook hier werd uitleg gegeven wat de rol van de band hierin was. CO2 is hot item in Nederland temeer omdat onze BPM afhankelijk is van de CO2 uitstoot van het voertuig, als voorbeeld werd gegeven dat er nu al voorraden van voertuigen werden aangelegd om hoge prijzen in de toekomst tegen te gaan. Voorbeeld een huidige Porsche Macan zal over enige jaren € 20.000,- meer gaan kosten bij het terug dringen van de CO2 met als gevolg, stijgende BPM. Per 1 september 2018 worden deze eisen in de EU aangescherpt. We zien nu al autofabrikanten die hierop inspelen, Renault rust haar voertuigen al uit met wielen van het formaat 195/55 R20, de band wordt niet smaller maar de radius groter, een grotere radius blijft door rollen wat resulteert in een vermindering van de CO2.

Zomer / Winter / Herfst
Zo zien we in de segmentatie van de banden de verschuiving naar all season banden, 1:7 kiest hiervoor. Uitleg werd gegeven wie eigenlijk een all season band waardig is en in alle andere gevallen is het een zomerband en een winterband. Zo is er in zowel de zomerband alsook in de winterband diverse gradaties, wijs hier de klant op. Verkoop de band niet op enkel maatvoering, snelheidsindicatie en loadindex de rijeigenschappen van het voertuig kunnen bij onjuiste keuze dusdanig beïnvloed worden vandaar dat autofabrikanten een eigen indexering aan de OE banden heeft toegevoegd wil men de voertuig eigenschappen behouden. Zo zal de eerste montage banden vnl voldoen aan de eigenschappen comfort, veiligheid en emissie eisen, kilometrage komt bij de fabrikant niet eens voor in de top tien eis. Zo zal de OE band in de aftersale echter wel voldoen aan een hogere kilometerstand. Enkele van merktekens op de OE band werden verklaard, de afkorting gebruikt door de merkfabrikant, zo gebruikt Mercedes de afkorting MO Audi gebruikt de indicatie AO voor de Quattro modellen de indicatie RO etc. de banden op nieuwe af te leveren auto’s hebben oa de volgende tekens, witte ring is een positie aanduiding lichtste punt RKV, rood voor zwaarste punt RKV, geel voor het lichtste punt statisch onbalans.

Wetgeving Europa
Wetgeving en labeling van de banden. Hierin werd uitleg gegeven waaraan een moderne band moet voldoen, denk aan materialen research, min eis E keur, rolweerstanden, geluid, winterbanden wetgeving. Hierdoor moet de verkeersveiligheid worden bevorderd, het terugdringen vh brandstofverbruik en omgevingsgeluid etc. zo zien we op het bandenlabel het verbruik in klasse A t/m G ingedeeld, per klasse is dat een verschil van 1 ½ %. Het rolgeluid wordt aangegeven met golfjes, de huidige norm wordt aangeduid met 3 golfjes, 2 golfjes, voldoet al aan de toekomstige norm en 1 golfje betekent, beste eis voldoet al aan de toekomstige norm en zelfs 3 dB eronder. Let wel dit heeft niet te maken dat het een “stille band “is. Deze waarde geeft het omgevingsgeluid aan gemeten met microfoons op 75 meter afstand van een rijdend voertuig. Een band voorzien van 1 golfje kan wel weinig omgevingsgeluid weergeven maar veel interieurgeluiden. Nederland is bezig met het labelen van wegdekken, het zgn stille asfalt, echter dit type wegdek moet om de 10 jaar vervangen worden.

Nieuwe ontwikkelingen in banden.
Denk aan wielen met een ingebouwde aandrijving, universele te monteren reserve wiel, band wiel combinatie voor EV.
TPMS systemen en hun uitleg, OE, programmeerbaar en pre-programmed. Op de vraag wie bepaald de bandenspanning, de fabrikant of de bandenproducent. Het antwoord is kort; de fabrikant van de auto. Let echter op dat de gebruikte bandenspanning voor banden onder de 17” we de minimumspanning gebruiken bij normaal gebruik, vanaf 17”gebruiken we bij normaal gebruik de hoogste bandenspanning, de uitleg die gegeven werd was opzienbarend. Even terugkomend op de fabrikanten die op hun OE banden een indexering toepassen komt hier o.a. uit de doeken. Veiligheidssystemen en indirecte TPMS systemen werken met een afrolomtrek, onze OE banden hebben een dusdanige maatvoering dat deze binnen het tolerantie gebied vallen zodat onze systemen correct werken en geen foutmelding genereren. Ook zullen de meeste TPMS systemen een melding geven bij een bandenspanning onder de 1½bar.

Bandenproblemen
Bandenproblemen werden behandeld en uitleg gegeven over de oorzaak ervan. Veel hebben we al kunnen zien tijdens ons bezoek bij de firma Kluinhaar. Trillingen van de band of band/wiel combinatie komen tegenwoordig vaker voor, na het balanceren blijft het wiel onder het rijden trillen, vaak wordt dit veroorzaakt door, na alles natuurlijk eerst correct te hebben uitgevoerd, gordelvariatie in de band de oorzaak te wezen, zonder specialistisch apparatuur is dit niet te detecteren, op te lossen. Vele voertuigen worden af fabriek al afgeleverd met onjuiste wielstanden, deze zullen we eerst moeten corrigeren en in sommige situaties moeten we afwijken van fabrieksgegevens. Volgende punten kwamen aan bod, centrering, hoogteslag, waarom niet meer finish balanceren, cuppen, voertuig trekt naar een kant, optimaliseren ve band, banden advies op recreatie voertuigen maar tegenwoordig ook al bij voertuigen in het topsegment, hoe gaat de autoverzekering hiermee om.

Deze leerzame avond van het ondergeschoven kind in de automotive sector werd verzorgd door Eric Kleinendorst.

BANDENTECHNIEK, CONTINENTAL

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com