Bedrijfsbezoek bij Dutch Amfibious Transport (DAT)
Bezoek ATC-AN aan DAT in Nijmegen, dd 11 okt 2019.
Ondanks het onstuimige weer, aantal bezoekers 15 maar helaas 4 gemist.
Vriendelijke ontvangst met koffie, door Dirk-Jan de Jong (CEO) en Janneke van Straaten (PA).
Begonnen werd met een uitleg van het bedrijf (ongeveer 12 personen in Nijmegen en 16 in de buitendienst) en de werkzaamheden buiten de deur, ondersteund met PowerPoint en filmbeelden. Daarna werden we in 3 kleine teams verdeeld, om vervolgens te bezoeken: het buitenterrein, werkplaats en magazijntje annex operatingroom. In de werkplaats is ruimte voor het bouwen van 2 bussen of 1 bus en 5 Landcruisers.
Hoofdactiviteit is het “”ombouwen”” van Toyota Landcruiser (6 cil lijnmotor diesel) en Volvo
(B14 motor 500 pk) buschassis naar combinatie rijden/varen.
Bij Toyota zijn er vanzelfsprekend veel wijzingen aangebracht, vooral in aandrijflijn en varende eigenschappen. Deze Amphicruisers worden wereldwijd ingezet oa voor hulpverleningsdiensten, redding voertuigen. Deze kunnen in principe zelf varen, de bestuurder is opgeleid om in te grijpen bij calamiteiten. Het drijfvermogen wordt met kunststof delen versterkt, evenals een vergrote voorbumper. Ook het achterop gemonteerde reservewiel ondersteund de vaarstabiliteit.
Het originele Volvo fabrieksbuschassis, wordt in Nijmegen dwars doormidden gezaagd en wordt dan verlengd. Max lengte 15 m. Momenteel is de 6e bus in aanbouw, bouwperiode ongeveer 14 maanden. De hele constructie, incl de carrosserie, is roestvast en van hetzelfde materiaal als het chassis. Het chassis wordt niet met verf behandeld. Motorolie verversen gaat op basis van “”draaiuren vollast””, niet op km’s.
Elektronica, zelfdiagnose ed wordt in eigen huis ontwikkeld en via een separaat scherm weergegeven aan de bestuurder. Dit display geeft ook aan “”waar er wat”” er mis is. De brandstoftanks dienen mede als stabilisator tijdens het varen. Diepgang 1,6 meter en het zgn kantelpunt is 40 gr. (Ter info het recent probleem in de Waddenzee met afgevallen containers van de deklading, gebeurde al bij
9 gr. kantelmoment).
Waarde van een kant en klare bus is ruim 1 miljoen euro. Betaling door de opdrachtgever in fases, vergelijkbaar met een nieuwbouwhuis. Deze regeling valt onder de scheepvaartregeling, zodat de bank van de opdrachtgever garant staat voor betaling aan DAT. Keuring gebeurt door TUV Duitsland en par saldo krijgt dus een nieuw voertuig altijd een Duits kenteken, tenzij het voor export gaat, dan komt er een kenteken op van het land waar hij gaat rijden/varen.
DAT is de enigste bouwer ter wereld, die dit soort werk verricht. Daarentegen wordt de technische service wereldwijd door de OEM importeur/dealer Toyota en Volvo truck/bus verricht.
Kortom: zeer interessante en leerzame middag, met dank aan het gehele DAT team.
Elst, 12 okt 2019. Jan Jacobs.