Laden van EV door Leander Engelbertink
Met de elektrische aandrijving komt er veel nieuws de werkplaats in.
Sommige autobedrijven laten het laden liever aan de elektricien over. Toch liggen hier kansen voor het autobedrijf ! Tenminste als het onderwerp laden omarmt wordt.
Antwoorden op deze vragen en een visie op de kansen komen voorbij in deze interessante lezing door Leander Engelbertink!
Laden van EV, terugblik lezing 11-10-2022
Bij deze lezing kwamen een behoorlijke hoeveelheid geinteresseerde mensen kijken, onder andere een klas van het regionale ROC, totaal meer dan 50 man.
Fijn om te zien, dat een interessante lezing met een actueel onderwerp ook een goede opkomst heeft!
Leander Engelbertink gaf veel uitleg over het laden van elektrische voertuigen, o.a. vrachtauto’s, er komt wel wat meer bij kijken dan alleen een stekker!
Efficient en veilig laden kun je bijvoorbeeld controleren m.b.v. www.ev-database.nl, waar veel voertuigen en laadsystemen te vinden zijn. Als voorbeeld een Hyundai Kona, je kunt er b.v. de capaciteit van de accu vinden, en welke laadmogelijkheden mogelijk zijn.
Veilig thuis laden, of hoge stroom, bijvoorbeeld 3-fasen laden, mogelijkheden snellader (Fastnet is momenteel de grootste aanbieder) onderweg.
Een warmtepomp verwarmt o.a. de batterij, omdat een accu op temperatuur beter presteert.
Er zijn verschillende laadkabels, waarvan voorbeelden, hij gaf ook verschillende voorbeelden van slecht aansluiten, bijvoorbeeld een gewoon 230v verlengkabeltje aan de straat. Het is ook behoorlijk vraaglijk hoe opladen in de toekomst mogelijk gaat worden in oudere woonwijken, waar de woonhuisaansluitingen absoluut niet op dit soort mogeljkheden zijn voorbereid.
Het terugladen naar een huissituatie en het gebruik van overschot van de huisinstallatie (solar) om de accu voldoende op te laden voor de in de komende dagen verwachtte afstand van de eigenaars agenda zijn bijvoorbeeld dingen die bij lang niet alle autos tot het standaard pakket behoren, evenals de diverse laadsystemen.
Leander gaf wat voorbeelden van het gebruik van een laadpasje, slimme en domme wallbox mogelijkheden (kosten indicatie 2022: 600 euro voor een simpele, rond de 1600 euro voor een slimme wallbox koopt die heel veel van de eerder genoemde functies heeft, zoals kijken naar eigen verbruik en kijken naar planning van gebruik van de auto)
Voor onderhoud en installatie zijn NEN voorschriften gemaakt, op welke bedrijven deze van toepassing zijn is niet helemaal duidelijk.
Tijdens deze lezing werd ook duidelijk, dat het onduidelijk is, of de autobedrijven die aan dit soort autos werken wel voldoen aan de arbowet m.b.t. onderhoud aan deze autos, bij afname van een apk word momenteel nog vaak gebruik gemaakt van een uitzonderingssituatie.
Verslag van Hans ten Broeke, mochten hierin naar uw idee onjuistheden staan, veroorzaakt door het onjuist intepreteren van de tekst, laat het dan even weten!!