Roetfilters: is uitval te voorkomen?
Hans de Kam van Diesel Büchli gaf bij ATC Twente een technische lezing over roetfilters.
Regelmatig vallen nu tijdens de deeltjestest bij de APK roetfilters uit. Vaak wordt de tip gegeven “regenereer het roetfilter”, maar bij normaal gebruik hoort toch de software tijdig in te grijpen en bij te sturen in het mengsel.
Dat blijkt bij de moderne Diesels, o.a. Euro 6, wel zo te zijn.
De vraag is of deze uitval te voorkomen is, of moeten we hier maar mee leren leven?
In bijna alle moderne voertuigen met een dieselmotor is tegenwoordig een roetfilter ingebouwd. Dit om te voorkomen dat schadelijke roetdeeltjes in ons milieu terecht komen. Een goede zaak natuurlijk, maar soms leidt het tot problemen. Het roetfilter kan door verschillende oorzaken verstopt raken. De belangrijkste zijn:
- as opbouw gedurende een heel lange gebruiksperiode
- roet doordat de motor veel roet uitstoot, door bijvoorbeeld slechte verbranding
- roet doordat de gebruiksomstandigheden de regeneratie blokkeert
Elk van deze situaties heeft een specifieke benadering nodig naast dat het roetfilter grondig gereinigd moet worden. Alleen als het roetfilter zelf defect is geraakt is vervanging door een nieuw- of ruilexemplaar noodzakelijk. Inbouw, reiniging, vervanging en het bieden van oplossingen bij storingen aan het systeem van uitlaatgas nabehandeling wordt steeds belangrijker
Echte techneuten willen beschadigde onderdelen zien en voelen; Hans zorgt voor het nodige tastbare materiaal deze avond. Dus een lezing uit de praktijk!