historie livestreams
NL Twente
Bedrijfsbezoek | 17 november 2016

Middagexcursie Schuitemaker 17/11/2016

Na ontvangst met koffie in de kantine begon de heer v.d. Maat om iets na 14.00 uur allereerst met een stukje historie over Schuitemaker.
Het begon allemaal in Notter (1918) waar de 2 broers Schuitemaker met een smederij begonnen. Een paar jaar later zijn ze verhuisd naar het Veer, op de gemeentegrens Rijssen-Wierden, bij de Regge. Daar hebben ze samen een werkplaats gebouwd, welke uitgroeide tot een smederij, wagenmakerij, houtzagerij en handel in landbouwwerktuigen. Er werden wagens gemaakt uit staal en hout en 6-kantige kappen voor hooibergen.
Het succes van Schuitemaker Machines BV is begonnen in de jaren 50 toen in Nederland een Amerikaanse 4-wielige stalmeststrooier gebruikt werd, die Schuitemaker nogal eens in reparatie kreeg (ingewikkelde machine daardoor tijdrovend). Tijd voor het maken van een betere en eenvoudiger stalmeststrooier. Hierop kreeg men in 5 landen octrooi.
Vanaf 1963 zitten ze op de huidige locatie. Een groot succes was de ontwikkeling van de UTW (=universele transportwagen). Te gebruiken als akkerbouwwagen, voerdoseerwagen en silagewagen.
Door leveringsproblemen met de toeleverancier van de stalen voor- en zijborden is er in 1966 een Italiaanse koudprofileerwals aangeschaft. Zelf waren ze niet zo veel nodig en produceerden dus ook voor derden (DAF-legertrucks o.a.) en doen dit nog steeds.
Eind jaren zeventig, kwam meer en meer vraag naar gemechaniseerd voeren. De Feedo voerdoseerwagen is ontwikkeld op basis van het bestaande UTW concept. Inmiddels wordt de Feedo over de hele wereld verkocht en voor diverse toepassingen ingezet. De Feedo vormt ondermeer ook de basis voor de Cowa compostverdeelwagen. Nog steeds is de Feedo een belangrijk product in het Schuitemaker programma.
Medio 1986 heeft Schuitemaker de Rapide opraapsnijwagen geïntroduceerd; de eerste wagen in de wereld die de naam dubbeldoelwagen mag dragen. De Rapide is inmiddels uitgegroeid tot het belangrijkste product van Schuitemaker.
In 1996 werd de LandbouwRAI Award gewonnen voor de Robusta Vario-Spoor pomptankwagen. Dit succes was te wijten aan het snel inspelen op de veranderde mestwetgeving.
In de jaren 2000 en 2004 vonden grote uitbreidingen plaats. Enerzijds door de constante groei van het bedrijf en anderzijds de steeds groter wordende machines. In 2013 zijn vervolgens de oudste hallen volledig vervangen.
Tijdens EuroTier 2014 is de marktklare versie van de Innovado gepresenteerd. Vanaf de introductie van het prototype in 2008 is doorontwikkeld aan dit automatische voersysteem. Het unieke concept van de Innovado is het volledig automatische proces van voer halen, voer mengen, voer verdelen, voer aanschuiven, eventueel aanvullen en terugrijden. Naast de bestaande semi-automatische varianten is de Innovado het enige volledige automatische voersysteem. Uniek in zijn soort.
Om niet te veel oude koeien uit de sloot te halen ging dhr. v.d. Maat snel door naar de producten die ze heden maken.
De opraapsnijwagens en de silagewagens van Schuitemaker zijn de meest gewilde machines in de markt. De opraapsnijwagens, die onder de naam Rapide op de markt worden gebracht, worden al sinds 1986 door Schuitemaker geproduceerd. Kwaliteit en afwerking van de machines behoren tot de absolute top van de markt. Speciaal gebouwd voor moderne veehouders en loonwerkers die zorgeloos hun landbouwactiviteiten willen uitvoeren.
• Dubbeldoelwagens – Rapide Al 30 jaar brengt Schuitemaker de Rapide dubbeldoel opraapwagen en silagewagen op de markt. Een dubbeldoelwagen die vanwege zijn kwaliteit en prestaties tot de absolute top van de markt behoort. Nieuwe ontwikkelingen hebben de Rapide nog compacter en efficiënter gemaakt en op diverse essentiële punten is de Rapide technisch verbeterd.
• De Silagewagens – Siwa zijn in vier verschillende uitvoeringen verkrijgbaar. De Siwa 660 en Siwa 720 zijn beide voorzien van het unieke Schuitemaker pendeltandem. De Siwa 780 en 840 zijn standaard uitgerust met een hydraulisch geveerd BPW tridem onderstel. Alle uitvoeringen kunnen worden uitgevoerd met twee verdeelwalsen. De 4 wiel mechanisch aangedreven Siwa silagewagen is speciaal ontwikkeld voor extreem natte en moeilijke omstandigheden. De Siwa wordt aangedreven met de aftakas naar de transmissie onder het frame. De nieuwe Schuitemaker silagewagen is wereldrecordhouder in het lossen van de lading.
Voeren
De voerdoseerwagens van Schuitemaker die onder de naam Feedo (eenvoudig en betaalbaar) en Amigo (gemakkelijker voor de boer met meer koeien) op de markt worden gebracht, zijn al meer dan 35 jaar een begrip in de landbouw.
In tijden van automatisering en schaalvergroting binnen de moderne melkveehouderij, krijgt het automatiseren een steeds belangrijkere plaats. Geautomatiseerd ruwvoer verstrekken is tegenwoordig niet meer een unieke bedrijvigheid op een boerenerf. De Innovado, het automatisch voersysteem van Schuitemaker, gaat hierin verder: Volledig geautomatiseerd ruwvoer verstrekken rechtstreeks ‘van Kuil naar Koe’! Ter verduidelijking werd een filmpje afgespeeld.
Bemesten
Meer dan 65 jaar geleden is Schuitemaker begonnen met de bouw van stalmeststrooiers voor het verwerken van vaste mest. In de jaren ‘50 kwam Schuitemaker met de bekende SMS 3000, waarop in vijf landen octrooi werd verkregen. Sindsdien heeft Schuitemaker haar assortiment op het gebied van mestverwerking flink uitgebreid, zodat voor iedere toepassing en omstandigheid de juiste machine aangeboden kan worden.
• Pomptankwagen – Robusta zijn te verkrijgen in bemesting en transport uitvoeringen. De Robusta tankwagen is te verkrijgen in 1-, 2-, 3- en 4-asser uitvoeringen. De tanks zijn standaard uitgevoerd met een draaizuigerpomp in combinatie met een snijfilter voor de pomp. Alle tanks zijn standaard zeer compleet uitgerust. Bovendien kunnen verschillende opties toegepast worden.
• Graslandbemester – Exacta ook wel zodenbemester is leverbaar in drie verschillende werkbreedtes. De Exacta kenmerkt zich door het unieke HYDROCARE bodemdrukregeling systeem, waarmee over de volledige werkbreedte alle elementen individueel de bodem volgen, ongeacht de ondergrond. Ook uniek is de mogelijkheid om de wielen op het land breder dan de wettelijke 3 mtr. te zetten. Voordelen zijn dan stabieler en niet hetzelfde spoor als de tractorwielen.
• Stalmeststrooier – SMS & Calypso zijn universele breedstrooiers geschikt voor het verstrooien van onder andere stalmest, compost, kalk en tuinafval. De SMS is uitgevoerd met horizontale verdeelwalsen en de Calypso met verticale verdeelwalsen. De Calypso is leverbaar in vier varianten van 8, 11 en 18 ton, in enkelas of tandemuitvoering met standaard een stalen laadvloer met gegalvaniseerde zijwanden. De mestschuif, welke voor de walsen wordt geplaatst, kan dienen als doseerschuif voor fijn materiaal.
• Vacuümtankwagen – Perfekta zijn te verkrijgen in bemesting en transportuitvoeringen. Perfekta tanks zijn verkrijgbaar in enkelas- en tandemuitvoering. De tanks zijn standaard uitgevoerd met een vacuümpomp in combinatie met een dubbele inlaat op de bovenzijde van de tank, zodat een hoge zuigcapaciteit bij een relatief lage luchtstroomsnelheid is gegarandeerd. Alle tanks zijn standaard zeer compleet uitgerust. Bovendien kunnen verschillende opties toegepast worden.
Winterdienst
De jongste tak van sport bij Schuitemaker zijn de verschillende winterdienst voertuigen. Hier is in de presentatie verder geen afbeelding, maar kunnen we tijdens de rondleiding uitgebreid bekijken, aldus v.d. Maat.
Tussendoor waren er al voldoende vragen, maar na deze speech was er nogmaals de mogelijkheid tot het stellen van vragen. Er was groot interesse wat aan het aantal vragen dus goed te merken was. Toen er echt geen vragen meer waren ging v.d. Maat zijn collega Kreijkers ophalen om de groep in tweeën te splitsen voor de rondleiding door het bedrijf.
Beginnend bij het begin, het plaatmateriaal op rollen voor het koud walsen. Een gigantische walsstraat met extreem veel matrijzen welke een halve hal in beslag neemt. Hier worden de zijwanden en vloerplaten gevormd.
Daarna gingen we naar de laser-snijder welke tot maximaal 20 mm te gebruiken is, maar in de regel wordt een materiaaldikte van 15 mm gebruikt. Heel indrukwekkend hoe makkelijk en netjes de onderdelen uitgesneden worden. Tevens worden hier de onderstellen gemaakt.
Vervolgens kwam er een hal waar aan de ene zijde het uitwerpsysteem met kettingaandrijving gefabriceerd word en aan de ander zijde het maken van giertanks met behulp van lasrobots. Helaas was de lasrobot door omstandigheden op dit moment niet in actie. De cilindrische gedeeltes worden zelf gemaakt, maar de 2 uiteinden van de tank worden door een ander bedrijf gemaakt. De kleine tanks worden bij Veenoord verzinkt, terwijl de grote tanks naar België moeten. Via een deur kwamen we in de volgende hal waar de injecteer-installaties geassembleerd worden. Hier komt veel handwerk aan te pas, dus hier ook veel personeel.
Schuitemaker beschikt over een eigen moderne spuitcabine met daarbij de “wasstraat” om het materiaal goed schoon te krijgen voor het de spuitcabine in gaat. Verder krijgen de profielen in de ultramoderne lakstraat hun “finishing touch”; Schuitemaker’s pronkstuk en waarborg voor optimale lak-kwaliteit. Niet alles wordt gespoten. Er is ook een poedercoat-straat voor materiaal lengtes van maar liefst 6 mtr.
Daarna kwamen we in een hal waar de ingekochte assen opgeslagen staan met daarachter een aantal werkplekken met hoog moderne draai-, frees- en kottermaschines stonden waar men vandaag onder andere tandwielen aan het maken was.
De voorlaatste en laatste hallen waren gedeeltelijk voor de winterdienst-wagens en assemblage van raapmaschines en silagewagens.
Ons laatste gedeelte van de rondleiding was het kantoor-gedeelte waar de planning en ontwikkelingsmensen aan het werk zijn. Hier mocht een ontwikkelaar ons het een en ander op zijn beeldscherm vertellen en verduidelijken. Denk hierbij aan het ontwerpen in 3-D, maar daarna het omzetten naar 2-D voor de werkplaats.
Nadat beide groepen de rondleiding afgerond hadden kwamen we nog even samen in de kantine voor een slotwoord met bedankje aan de firma Schuitemaker. Van hieruit ging iedereen op eigen gelegenheid naar De Marke in Wierden voor een heerlijk stamppot-buffet.
Al met al een zeer geslaagde middagexcursie.
Foto-archief Middag excursie Schuitemaker Rijssen 17-11-2016

MIDDAG EXCURSIE SCHUITEMAKER 17/11/2016

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com