Bedrijfslidmaatschap
NL Twente
Lezing | 09 oktober 2018

TPMS Oplossingen voor Universelen 09/10/2018

9 oktober 2018 de laatste lezing van ATC Twente in haar al vertrouwde lezinglocatie De Marke te Wierden moest speciaal zijn.

Daarvoor hebben wij Jan Jacobs uitgenodigd van BANDenkennis, niet zomaar een lezing maar een van het interactieve type.
Na de voorstellingsronde van dhr. J. Jacobs volgde een Quiz, deze diende enkel om te kijken of wij nog op de hoogte waren van TPMS systemen, ventielen, bandreparaties, balanceertechnieken, duurzaamheid en besparingen. Uit de antwoorden uit de quiz bleek toch al gauw het klok en klepel verhaal. Dus aan de slag om deze verhalen uit de wereld te helpen.
De TPMS systemen werden uitgelegd. De klant erop te wijzen dat deze systemen verplicht zijn op het voertuig vanaf DET 2014. dat je ervan bewust moet zijn dat je de juiste kennis, tools en diagnosetesters behoort te hebben wil je service kunnen verlenen aan het TPMS systeem. Ter indicatie, waar hoort een vernikkeld binnen ventiel in en waarin hoort een koperkleurig binnen ventiel, plaats ik een metalen of een kunststof ventieldopje. Ook interessant was het verschil in uitzend vermogen tussen de Aziatische ventielen en de rest. Doordat de Aziatische ventielen een groter zendvermogen hebben kan dit problemen geven met het programmeren ervan, de ventielen altijd aan de bovenzijde te plaatsen, zetten we ze onderin en willen wij een ventiel uitlezen / programmeren dan kan het zo wezen dat je het ventiel aan de tegenover liggende zijde oppakt. Ook werd laten zien welke ventielen je als een universeel bedrijf beter kunt gebruiken, hoe deze merk specifiek gereed te maken, hoe te dupliceren, welke protocollen en frequenties gebruikt worden, welke problemen er ontstaan bij voertuigen uit het “grijze import”. Aan de hand van een filmpje werd laten zien welke krachten erop een ventiel worden uitgeoefend, vandaar ook, zet de ventielen vast met het voorgeschreven moment en met de daarvoor benodigd gereedschap, de aantrekkoppels van het desbetreffend ventiel staan vaak op de bijgevoegde beschrijving. Ook een leuk weetje, controleer zo’n TPMS ventiel op lekkage niet door gebruik te maken van jouw speeksel, zoals je het toentertijd deed bij een rubber ventiel, in jouw speeksel zit zuur, dit dringt door tot in het TPMS ventiel met al haar elektronica.
Hoe zet je wielen correct vast, met een moment sleutel. En hoe zit het met die gekeurde torsie staafjes. Deze gebruik je met een luchtsleutel, de gebruikte kracht en aanzet staat bij de gebruiksaanwijzing van de torsie staaf, alleen dan werkt de torsie staaf correct. Is er eenmaal hiermee een wiel los gehaald dan is het fini voor het staafje. Het advies, gebruik gewoon een moment sleutel. Een leuk discussie punt was ook het al of niet invetten van wielbouten / moeren en welk wiel zit correct vast een te korte wielbout of een te lange wielbout ( indien het toelaat).
Stikstof wel of niet in de band was ook een leuk discussie punt, we kunnen wel stellen, stikstof heeft voor een band geen nadelen. Is vlamdovend en temperatuur ongevoelig, vandaar dat voertuigen die brandbaar materiaal vervoeren, banden hebben gevuld met stikstof.
Hoe passen we de prijsberekening toe op, “vullen met stikstof”. De meesten zeggen: betalen. Gewone lucht in de banden, wie betaald mijn compressor en het verbruikte elektrisch vermogen. Kopen we stikstof of maken we deze zelf. Antwoorden waar wij niet stil bij hebben gestaan.
Wielbalanceringen kunnen enkel correct worden uitgevoerd bij de juiste opspanningen, naafcentrering of boutcentrering, schone velg en band op spanning. Voorbeelden werden gegeven met foutieve opspanningen.
Duurzaamheid en besparingen. Dhr. J. Jacobs wees ons op het volgende; elk bedrijf is verplicht energie te besparen, zie de Staatscourant van 2017. Ter voorbeeld werd gegeven een licht lekkende koppeling bij jouw bandenapparaat geeft als een kosten verhogende post van ongeveer € 350,- op jaar basis. Gebruik goede lucht koppelingen, open doorlaat, lucht afremmend en last but not least gebruik slang beveiligers. Gebruik je de juiste compressor wel en waar staat deze, warme lucht aanzuig voor de compressor geeft al gauw een besparing van ongeveer € 100,- op jaar basis
Correcte band reparatie is enkel die waarbij de band van de velg af wordt gehaald en indien mogelijk wordt hersteld met een “paraplu”. Zo werd laten zien welke reparatiemethodes er zijn en wat te doen, wat wel, wat niet is toegestaan.
Veel meer werd er behandeld, bandenspanningsmeters, profieldiepte meters, hogedruk ventielen, toekomstvisie TPMS en wielen, welke band / wiel types het niet overleefd hebben, hoeveel liter lucht erin een band zit en wat er gebeurd als deze energie vrijkomt.
Wij moeten afsluiten, een waardig afscheid voor onze oude lezing locatie mede verantwoordelijk door Jan Jacobs.

TPMS OPLOSSINGEN VOOR UNIVERSELEN 09/10/2018

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Bedankt
Bedankt voor uw aanmelding. Een bevestiging is verstuurd naar uw e-mailadres.

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com