historie livestreams
18 december 2023

Geen schot in elektrificatie bedrijfswagens

In de voortdurende strijd om elektrificatie van Nederlandse bedrijfswagenvloten lijkt de meerderheid van ondernemers nog steeds de voorkeur te geven aan gebruikelijke alternatieven, ondanks de duidelijke richtlijnen van zero-emissiezones en het afschaffen van bpm-vrijstelling. Uit recentelijk onderzoek, uitgevoerd door VMS | Insight in opdracht van RAI Vereniging, blijkt dat slechts een derde van de bedrijven echt gemotiveerd is om over te stappen op elektrische bestelwagens.

Alternatieve strategieën

Huub Dubbelman, de visionaire voorzitter van de sectie personenauto’s en lichte bedrijfswagens bij RAI Vereniging, wijst op de bevindingen van de tweejaarlijkse Monitor Lichte Bedrijfswagens. Volgens Dubbelman laten de resultaten zien dat veel ondernemingen de voorkeur geven aan alternatieve strategieën, zoals het aanschaffen van nieuwe dieselbestelbussen voor het einde van 2024, het verlengen van de levensduur van huidige voertuigen, of zelfs het importeren van gebruikte dieselbestelbussen uit het buitenland.

Kleine bedrijven terughoudend

Opvallend is dat vooral kleinere bedrijven, met slechts een handvol busjes, terughoudend lijken ten opzichte van elektrificatie. In tegenstelling hiermee vertonen grote wagenparkbeheerders een grotere betrokkenheid bij duurzaam mobiliteitsbeleid. Hier rijst de belangrijke vraag of het midden- en kleinbedrijf achterblijft in deze groene revolutie en meer aanmoediging nodig heeft om de omschakeling te maken.

Transitie omarmen

Dubbelman drukt de noodzaak uit voor blijvende overheidssteun en stimuleringsmaatregelen om ondernemers, variërend van bakkers tot timmermannen en loodgieters, aan te moedigen deze onvermijdelijke transitie te omarmen. Volgens hem moet de overheid duurzaam ondernemerschap erkennen en belonen als ze daadwerkelijk de overgang naar emissievrij transport in de bedrijfswagenindustrie wil bevorderen.

 

 

Bron: Aftersales Magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.