historie livestreams
15 december 2023

Garageformules groeien stabiel, focus op kwaliteit werkplaats

In het afgelopen jaar heeft de automotive sector standvastigheid getoond in het aantal autobedrijven met werkplaatsformules die zich richten op aftersales. Ondanks een minimale toename van slechts één procent in het aantal vestigingen van Aumacons Garageformule Top-40, wijzen de cijfers niet op een gebrek aan groeiambities binnen de branche.

De traditionele ambitie van een landelijke dekking lijkt nu plaats te maken voor een meer gerichte en kwalitatieve groei van individuele conceptdeelnemers, vooral bij de grotere werkplaatsformules. Hoewel sommige concepten nog steeds streven naar uitbreiding van het aantal deelnemers, verlegt een aantal werkplaatsformules juist de focus naar omzetgroei per vestiging. Deze bedrijven zetten hun marketinginspanningen in op het aantrekken van lokale particuliere klanten en nationaal opererende leasemaatschappijen.

Het realiseren van groei per vestiging is echter geen makkelijke taak, vooral gezien de huidige krapte op de arbeidsmarkt. Het vergt inspanningen om een breder klantenbestand op te bouwen en deze klanten langdurig aan de werkplaatsformule te binden. Het tekort aan personeel mag echter geen excuus zijn om het klantenbestand niet uit te breiden, aangezien stilstand in de huidige markt uiteindelijk achteruitgang betekent.

Elektrische voertuigen en nieuwe omzetkansen

De transitie naar elektrische voertuigen (EV’s) en de verschuiving binnen de zakelijke markt vormen nieuwe kansen voor autonome groei per autobedrijf. Leasemaatschappijen bieden steeds vaker elektrische auto’s aan en kiezen daarbij in toenemende mate voor onafhankelijke autobedrijven voor het onderhoud. Met bijna 600.000 elektrische auto’s in het Nederlandse personenautopark, waarvan 365.000 batterij-elektrisch, groeit het aanbod voor APK-keuringen gestaag, met een verdubbeling in het afgelopen jaar.

De EV-transitie heeft niet alleen invloed op autodealers maar sijpelt ook door naar universele autobedrijven. Werkplaatsformules willen zich nu profileren als specialisten in het onderhoud van elektrische voertuigen. Onderdelenfabrikanten zoals Bosch ondersteunen deze beweging met specifieke campagnes voor het onderhoud van elektrische en hybride voertuigen.

Schaalvergroting en specialisatie

Een slimme zet blijkt een focus op banden en bandenservices te zijn, vooral in combinatie met investeringen in geavanceerde rijhulpsystemen (ADAS)-kalibratie. Naast bekende ketens zoals KwikFit, Profile en Euromaster zijn er diverse andere concepten, waaronder Tyres-On, Grip Expert en FirstStop, die de concurrentie aangaan.

Bron: Bosch

In de marketingarena onderscheidt Bosch zich als de enige wereldwijde onderdelenfabrikant die een uitgebreid netwerk van universele garages ondersteunt. Met formules zoals Bosch Car Service en AutoCrew, evenals Bosch Workshop Partner voor technische ondersteuning, hebben ze een stevige aanwezigheid met ruim achthonderd aangesloten autobedrijven in Nederland.

Marketing en ondersteuning

De meeste werkplaatsformules worden ondersteund door de twee grote onderdelendistributeurs in Nederland, Alliance Automotive Group Benelux (AAGB) en LKQ Fource (LKQ). Deze distributeurs spelen niet alleen een cruciale rol in het leveren van onderdelen maar fungeren ook als opleidingspartners en hebben zelfs hun eigen concepten, zoals NexDrive en Moobi.

Bron: RDC

Internationale uitbreiding

In vergelijking met andere landen heeft Nederland een opvallend hoge dichtheid aan werkplaatsformules. Terwijl de bekende concepten voornamelijk in de jaren tachtig in Duitsland en Frankrijk ontstonden, breiden Nederlandse concepten zoals NexDrive en Grip Expert hun invloed uit naar internationale markten.

Met de toenemende digitalisering, opleidingsbehoeften, investeringen en de opkomst van nieuwe technologieën, worden onafhankelijke autobedrijven geconfronteerd met grote uitdagingen. De afronding van het dossier voertuigdata in Brussel benadrukt het belang van partnerschappen die autobedrijven helpen om beschikbare datastromen te benutten. Klanten zullen via hun dashboard bepalen welke werkplaats hun voorkeur heeft, waardoor autobedrijven de waarde van deze data realiseren. Net zoals dealerbedrijven en fabrikanten dit al doen, moeten onafhankelijke autobedrijven stappen zetten om relevant te blijven.

Volgens een rapport van de Boston Consulting Group (BCG) wordt verwacht dat fleetowners hun aandeel in aftersales zullen verdubbelen op Europese schaal, wat de noodzaak benadrukt voor autobedrijven om samen te werken met werkplaatsformules om deze markt te bedienen. BCG voorspelt een groei van het aandeel van zeven naar 15 procent. Werkplaatsformules worden gezien als de belangrijkste partners voor fleetowners in aftersales.

Bron: Aumacon

Balans tussen kwaliteit en individualiteit

Terwijl grotere werkplaatsformules zich voorbereiden op strategische en kwalitatieve groei, is er aandacht nodig om niet te veel nadruk te leggen op externe aspecten, zoals de uitstraling van het pand. Het behouden van individualiteit en het waarborgen van kwaliteit in klantrelaties en technische prestaties blijven essentieel. Het doel van een formule moet niet alleen liggen in het uiterlijk, maar vooral in de prestaties binnen de werkplaats.

Bron: ASM-redactie

 

Door de groei van werkplaatsformules in de snel veranderende autobranche, is het dus noodzakelijk voor autobedrijven om flexibel in te spelen op nieuwe marktdynamieken en technologische ontwikkelingen.

Bron: Aftersales Magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.