Jaarverslag van de lezingen 2024 afd. Drenthe
Afdeling Drenthe
Jaarverslag 2024
10 januari
Bezoek aan autobedrijf Stolk in Dieverbrug
Autobedrijf Stolk in Dieverbrug is uitgeroepen tot het beste onafhankelijke BOVAG autobedrijf van 2023. Het bedrijf Stolk wordt gegeid door de eigenaar /oprichter Emiel Stolk. ATC Drenthe is er trots op zo’n bedrijf tot onze leden te kunnen rekenen. Ongeveer 10 jaar geleden sleutelde Emiel naar hartenlust aan auto’s onder het afdak bij zijn ouders in Dwingeloo. Emiel is toen al snel begonnen in een gehuurde ruimte in het naburige Dieverbrug. In Dwingeloo was in die tijd geen mogelijkheid om zich te vestigen. Na een goede start bleek de locatie toch niet helemaal te voldoen en zo is het bedrijf een jaar of 5 geleden verhuist naar de huidige locatie. Hier heeft hij het uitgebouwd tot een uiterst modern autobedrijf.
De uitrusting en apparatuur die je aantreft is volledig bijdetijds en zelfs vooruitstrevend. De inrichting is zodanig dat er heel gestructureerd gewerkt kan worden. Onder de bezielende leiding van Emiel gebeurd dit dan ook. De vijf overhead deuren zijn genummerd en worden min of meer volgens werkprotocol gebruikt. Door een goede registratie van de staat waarin de klantenauto’s verkeren kunnen reparaties preventief gepland worden.
Voorin, achter deur nummer 1 wordt uitgelijnd, ADAS meting gedaan en diagnose gesteld. Dit deel van de werkplaats is door middel van een glaswand gescheiden van het achterste deel, het sleutelgedeelte. Door dit systeem en het actief voortijdig organiseren van het werk komt het veel minder voor dat er met auto’s geschoven moet worden. De diagnoseruimte is meestal direct beschikbaar voor een snelle binnenkomer. Binnen 2 minuten is een volledig rapport over de wielsporing en de staat van de banden beschikbaar. Er kan een dan een rapport aan de klant worden overhandigd.
Dat Emiel voortvarend te werk gaat blijkt wel uit het feit dat autobedrijf Stolk als één van de weinigen in Noord Nederland reparties aan batterijen van Tesla’s kan uitvoeren. Het bedrijf is hiervoor geautoriseerd. Je ziet dan ook regelmatig een Tesla binnen staan. In vergelijk met de traditionele brandstofauto zijn er bij de Tesla’s meer reparaties aan het onderstel en meer vervanging van banden. Hoewel Tesla geen onderdelen levert voor batterijcellen is er op markt voor gebruikte delen regelmatig een cel te koop. De batterij is dan weer bruikbaar, echter zonder garantie. Maar dat is gezien het prijsverschil met een kostbare nieuwe batterij niet zo’n probleem.
Campers vinden ook onderdak bij Stolk. Tijdens ons bezoek stond er een Hymercamper op de zware twee-kolom hefbrug. De camper onderging een reparatie waar diverse andere bedrijven voor hebben bedankt, maar Stolk pakt het wel op.
Emiel ontving ons boven in de personeelskantine met koffie en cake. Na inleidende woorden vertelde hij over de verkiezing tot beste onafhankelijke-BOVAG-autobedrijf. Een traject dat begon met 80 deelnemende autobedrijven, geselecteerd naar 10. Van die 10 bleven er drie over. Daarna volgde nog een zware testronde om uit deze drie superbedrijven de beste te kunnen kiezen. Uit het verhaal kwam duidelijk naar voren dat kommunicatie met klant en personeel, documentatie en toekomstgerichtheid hoog aangeschreven worden. Dat de kwaliteit van werk perfect moet zijn is meer dan vanzelfsprekend.
Wij kijken terug op een boeiende ATC-avond die afgesloten werd met een hapje en een drankje.
Emiel namens de ATC afdelingen Drenthe en Zwolle, hartelijk dank voor je gastvrijheid en jouw mooie en duidelijke presentatie.
20 april
EEN DAG TE GAST BIJ GREENPLANET
Vanaf de A28 zie je bij Pesse een futuristisch ogend bouwsel, het lijkt op een SHELL station. Het heet GreenPlanet, het is veel meer dan een Shell station. GreenPlanet is een toekomstgericht multifuel tankstation. Alle soorten brandstof kunnen hier worden getankt, inclusief opladen van EV-auto’s. Ook is gedacht aan voorzieningen om een werkbespreking of vergadering te houden of de lunch te gebruiken.
Zaterdag 20 mei is ATC-Noord (de afdelingen Drenthe, Friesland, Groningen en Zwolle) te gast in Pesse. We krijgen de presentatie van Gert Jan Rap met het onderwerp waterstof, van Frank van der Laak over het gevaar en de veiligheid van nieuwe energie-bronnen. En last but not least, een rondleiding over het terrein door eigenaar Edward Doorten. Vanaf 9.30 uur is de ontvangst met koffie, gevulde koek en het opplakken van een genummerde naamsticker. Om 10.00 uur worden de presentaties aangekondigd door Arend Tuinman (voorzitter afd. Zwolle). In heldere bewoordingen legt Arend uit hoe de dag er uit zal gaan zien en hoe de groepsindeling geregeld is.
De halve groep gaat naar Gert Jan Rap. Gert Jan start in zaal Dubai met het uitleggen van wat waterstof (H2) precies is. De voor en nadelen komen aan bod. Duidelijk is wel dat die voor en nadelen door nieuwe technische ontwikkelingen veranderlijk zijn. Zo is bijvoorbeeld de actieradius van de EV auto sterk van invloed op de toekomst van waterstof. Waterstof voor wegverkeer kan gebruikt worden in een brandstofcel en voor verbranding in diesel en benzinemotoren.
Tussen die beide toepassingen is redelijk veel rendement-verschil. Voor het gebruik in een brandstofcel is zeer zuivere waterstof een vereiste. Bij rechtstreekse verbranding in een de diesel of benzinemotor in mindere mate. Het laatste kwartier van de presentatie ging de groep met Gert Jan naar buiten, naar Gert Jans aanhangwagen met de complete H2 installatie, Een deels opengewerkt systeem van een Hyundai IX35 fuelcel opgesteld.
Een kleine groep ging naar Frank van der Laak voor een uiteenzetting over gevaar en veiligheid. Frank heeft in zijn werk als veiligheidsfunctionaris bij de brandweer de nodige ervaring opgedaan. Vooral het gebruik van batterijen in auto’s, fietsen en in tal van andere zaken. Die ervaring leert dat er over het algemeen te veel wordt geëxperimenteerd met allerlei kabeltjes en laadapparaten. Een batterij kan inwendig beschadigen. Een item dat vaak onderschat wordt. Dat is mogelijk door een val van de fiets of E-scooter, een aanrijding van een EV-auto. Mede doordat een EV-batterij duur is ontstaat er een levendige handel in gebruikte batterijen. Hier zit een gevaar in. Je weet niet of de batterij inwendig schadevrij is. Franks ervaring leert dat een accubrand, vooral van de lithiumbatterij, eigenlijk alleen maar te blussen is door langdurige onderdompeling in water.
Nu de rondleiding door Edward Doorten. Edward vertelde hoe het één en ander begonnen is. Na de overname van vaders garagebedrijf in Pesse rees de vraag, hoe maak ik mijn bedrijf toekomstbestendig? De weg naar het GreenPlanet is een lange moeizame weg geweest. Wij hebben enorme bewondering voor Edwards doorzettingsvermogen dat hij GreenPlanet heeft weten te realiseren.
GreenPlanet levert alle soorten autobrandstoffen die in Nederland te koop zijn. Benzine euro 95 en Vpower 98, diesel B10 en Vpowerdiesel, biodiesel, HVO, LNG, biogas, LPG, waterstof en EV-auto’s opladen. Op het terrein staan grote installaties voor het opslaan en verpompen van LNG en H2.
GreenPlanet is al enigszins zelfvoorzienend. Denk bijvoorbeeld aan een eigen stroomverbinding met een zonneparkje aan de overkant van de A28. Op het terrein staan grote containers met batterijen voor opslag van de stroom. Het laden van EV-auto’s, en in later stadium vrachtwagens. De oplaad capaciteit is daardoor veel beter geworden.
Daarnaast heeft GreenPlanet een volwaardige horeca, vergaderruimte en flexwerk plekken. Om kennis te maken met waterstof-rijden staat een aantal Toyota ’s Mirai gereed voor verhuur.
Het gehele dagprogramma liep op rolletjes en 15.00 uur stoppen lukte dan ook niet helemaal. De indeling in vier groepen liep vlekkeloos, dankzij het dragen van de genummerde naamstickers.
Tussen 12.00 en 13.00 uur genoot een ieder van een perfecte lunch. Zo te zien is niemand iets te kort gekomen. Arend kon in zijn dankwoord zeggen dat wij als ATC-Noord een zeer geslaagde dag hebben gehad.
16 mei
LIVESTREAM
Auto hacken, hoe eenvoudig is dat. Door Jan Willem van der Linden, bij Bovag de deskundige op gebied van voertuigdata en digitalisatie. Hij legt ons in een livestream uit op welke wijze een moderne auto gehackt kan worden. Hij gaat in op 3 vormen van hacken:
- Hacken, met als doel om een auto te stelen.
- Hacken, met als doel om een auto iets anders te laten doen dan verwacht(sabotage).
- Hacken, met als doel de autodata te gebruiken.
Jan Willem is zeer bekend met het Sermi certificaat, dat per 21 april 2024 verplicht om te mogen werken aan alle componenten die verband houden met voertuigbeveiliging.
23 mei
SYNTIX SMEERMIDDELEN EN ADDITIEVEN
Lezing in Staphorst bij afd. Zwolle
Een lezing over moderne smeermiddelen, gegeven door de heer Michel Dorrestein
17 sept.
FEBI distributiekettingen
Lezing in Tjallebert bij afd. Friesland
Een lezing gegeven door de heer Reinier Feith van de Ferdinant Bilsteingroep (FEBI)
Actueel vanwege de vele problemen met de distributie in moderne motoren. Kettingen zijn regelmatig van minder goed materiaal gemaakt, bij vervanging worden tandwielen niet altijd mee vervangen. Natte distributie-riemen gaan soms stuk door een slechte kwaliteit riem. Een veel voorkomende oorzaak is ook te lang doorrijden met oude motorolie, E 10 benzine en het veel rijden van korte eindjes.. Febi liet zien hoe de kwaliteit van hun nieuwe generatie riem een grote verbetering is.
17 sept.
LIVESTREAM WATERSTOF en MOBILITEIT
Adriaan van Broekhoven van ANWB. De nieuwste inzichten over de techniek van waterstof en mobiliteit.
19 sept.
Reisje van afd. Zwolle naar PAL V, de vliegende auto, in Raamsdonkveer.
Daarna een bezoek aan de Gallery van Nico Aalderink in Brummen.
2 okt.
Opendagen bij GreenPlanet in Pesse
Edward Doorten hield openhuis, speciaal bestemd voor de transport sector. ATC werd hier in de gelegenheid gesteld om een aantal exemplaren van AMT, met het artikel van Erwin den Hoed over de ATC-dag opo 20 april, aan te bieden.
2 okt.
MOTOR EN UITLAATSYSTEMEN VAN DAF
afd. Groningen
Een lezing verzorgd door Martin Bouma van ESA. Een instructieruimte, keurig voorzien van collegebankjes en volop ruimte om de grote Daf XG op te stellen. Uit Martin zijn verhaal bleek wel hoe ingewikkeld en duur een modern uitlaatsysteem is.
17 oktober
Autobedrijf Brouwer Rogat
Een lezing van ATC afdeling Zwolle. Het spoelen van automatische versnellingsbakken was het thema van deze avond. ATC lid Dolph Amsing had zijn Volvo 850 beschikbaar gesteld voor de spoeldemonstratie.
Na de pauze was het de beurt aan vader en zoon (Gerben en Pierre) Brouwer om te vertellen over hun hobby, rallyrijden. Gerben rijdt met een Audi en Pierre met een Mitsubischi. Bijzonder is wat er allemaal komt kijken voordat je mee kunt doen aan deze sport. Om nog maar niet te praten over wat het kost.
Al met al een interessante en leerzame avond.
14 november
Bezoek aan nationaal bus-museum in Hoogezand
Een schitterende ATC-avond, georganiseerd door ATC afd. Groningen. In het Groningse Hoogezand vind je een enorme collectie bussen, hoofdzakelijk streekbussen. Hoewel de stadsbussen en touringcars niet ontbreken ligt het accent op de streekbus. Met name de Leyland Royal Tiger is sterk vertegenwoordigd. De bijzondere semi automatische schakeling kwam duidelijk aan bod. Verschillende ATC-ers hadden hier hun specifieke ervaring mee.
Een bijzonder museum, knap van de organisatie om deze verzameling bij elkaar te krijgen.
Tip, ga er eens heen voor een bezoek.
21 november en 10 december
Koskamp Assen
Twee avonden maar liefst stond Koskamp open voor de vier noordelijke ATC afdelingen. Avonden die al om 18.00 uur startten met een heerlijk warm buffet. Rond 19.30 uur begon het technische deel, eerst een uur theorie, dan pauze en toen in de praktijkruimte.
De theorie handelde over storing zoeken in een moderne auto. Berend Jan leidde ons keurig en heel duidelijk door het elektrisch schema. Duidelijk werd hoe je een scala aan foutcodes kunt lokaliseren. Op die manier kwam de oorzaak van de storing zonneklaar voor de dag.
Het praktijkgedeelte omvatte uitleg rond de uitlijnbrug met teststraat en een demonstratie van ADAS apparatuur.
Een zeer interessante avond.
11 december
Bezoek aan Motorplaza in Groningen
Een ATC evenement georganiseerd door de afdeling Groningen. Centraal in de presentatie stond de nieuwe BMW boxermotor. Een boxermotor volgens het oude principe van BMW maar die wel weer helemaal bij de moderne tijd is.
12 december
Bezoek aan de brandweer van Akkrum
Een ATC evenement georganiseerd door de afdeling Friesland. Presentatie door de commandant van de brandweer. Hij vertelde hoe in het algemeen wordt omgegaan met auto’s bij ongevallen. Beknelling, knipwerk in de auto’s, airbags en elektrische auto’s kregen uitgebreid aandacht.
De avond werd afgesloten met een hapje en een drankje
Klaas van Haeringen