historie livestreams
24 oktober 2022

ATC Mega Tech Event feedback

Afgelopen 8 oktober was het zover en  startte  het eerste MEGA TECH EVENT op de Automotive Campus in Helmond.

Een zeer geslaagd evenement, waarbij het aantal aanmeldingen best meer had mogen zijn , gezien de enorme mogelijkheden op de Campus.  In groepen van 15-20 werden 4 tot 5 lezingen/workshops per groep gedaan,  met verzorgde pauzes tussendoor en een Chinese maaltijd tussen de middag.  Niet alle groepen hadden dezelfde lezingen, in totaal werden er 8 onderwerpen besproken.

Prima geregeld door de organisatie en de locatiegever!  Van de deelnemers ( en de lezinggevers) alleen maar lof en we kunnen met zekerheid stellen:
Wie er niet bij was heeft echt wat gemist!

 

Hier een greep uit  het aanbod van deze dag :

ANWB : Waterstof : door Adriaan van Broekhoven
Adriaan hield een boeiende lezing over de prominentere rol die waterstof gaat spelen in de energie transitie. Hierbij gaf hij de voor en nadelen aan van de verschillende  energiedragers en gaf Adriaan de mogelijkheden aan van waterstof in de mobiliteit. Met de kernvraag of het als brandstof of  energiedrager toegepast?Welke waterstof varianten zullen we tegenkomen op de Nederlandse wegen?  Besproken werden de brandstofcel die de accu’s laadt , maar ook de mogelijkheden om waterstof te gebruiken in de bestaande brandstofmotor en zelf als extra brandstof in een dieselmotor via een makkelijk ombouwsysteem.  Enorme uitlaatgas emissie verbeteringen zijn hierbij mogelijk. Vergeet dus de bestaande verbrandingsmotor niet.   Ook het tanken werd besproken en de dichtheid van het brandstof-tanknetwerk.  Een beetke kip en ei verhaal, maar zodra waterstof groen genaakt kan worden ( uit zonneenergie / wind energie
) is waterstof een ideale opslag voor energie en tijdloos te gebruiken. Waterstof zal dus zeker meer worden toegepast, maar moet groen zijn om het maximum te bereiken in de bijdrage voor het milieu en CO2 reductie!
Adriaan toonde 2 verschillende Wegenwacht voertuigen, waar de ANWB mee test.  Zie de foto’s

Rijkswaterstaat (RWS)
– De weginspecteur Tobias Jansen gaf gedreven uitleg over zijn werkzaamheden als weginspecteur (bijna 200 in Nederland) , wat dit betekent qua werkzaamheden en tegen welke  problemen hij aan kan lopen en hoe dit dan opgelost kan worden.   Alle hulpmiddelen werden besproken en toegelicht op functionaliteit. 

Connie Golverdingen  gaf een uiteenzetting over de rol van de RDW meldkamers en toonde het bezoek de manier waarop op de verschillende meldkamers werken.  We konden zelf zien dat alle kritische punten in beeld worden gebracht . Er zijn ruim meer dan 3000 camera’s van RWS die de wegen in de gaten houden. Indrukwekkend!  Connie gaf aan op welke wijze een weginspecteur de meldkamer kan inschakelen en hoe een rood kruis op een autoweg zeer snel kan worden verzorgd!  Connie staat hieronder rechts op de foto.  Fotograferen in de meldkamer was helaas niet toegestaan.Mercedes : de elektrische vrachtwagen: door Joris Cox
Diverse invalshoeken werden door Joris gebruikt om de mogelijkheden van de elektrische vrachtauto te  bespreken. Hierbij is de inzet o.a. afhankelijk van de eisen in de stedelijke gebieden, de laadmogelijkheden voor het voertuig (infrastructuur) , de laadsnelheid en natuurlijk de gewenste of noodzakelijke actieradius. Hij besprak met name de mogelijkheden van de Mercedes  eActros.  Dit is de eerste volledig elektrische truck van Mercedes-Benz. Met een reikwijdte van ongeveer 400 km betekend dit ruime mogelijkheden om in de steden distributie te plegen en ook ’s nachts is dit mogelijk, immers bijna geen lawaai en geen uitlaatgasemissies in de stad. 
Dit is het antwoord voor de nabije toekomst voor een schone binnenstad!DENS :
emissieloze energie: door Manon Perez & Tijn Swinkels

DENS is ontwikkelaar van de technologie die de barrières voor opslag en transport van waterstof overwint. Door gebruik te maken van de vloeibare waterstofdrager Hydrozine (om ter plaatse energie op te wekken) is het mogelijk om waterstof bij te vullen of geëlektrificeerd materieel op te laden op plaatsen waar geen netaansluiting aanwezig is of wanneer de aansluiting niet toereikend is.   Manon en Tijn gaven uitvoerig uitleg over hoe het werkt en tot welke vermogens energie kan worden geleverd op emissieloze basis.

Hun missie: “De energietransitie drastisch versnellen door veilige en betrouwbare waterstofbronnen te creëren die overal ter wereld emissievrije stroom leveren.” werd goed onder woorden gebracht.Jan Wouters, hoogleraar, de waarheid achter “trends”
Door opiniemakers en de auto-industrie wordt aangegeven dat de auto van de toekomst zelfrijdend, gedeeld,  geëlektrificeerd en verbonden is met van alles en nog wat. Sommige trends verlopen sneller dan andere. In de  lezing worden deze trends kritisch tegen het licht gehouden. Daarbij werden trends uit het verleden ook meegenomen, met verrassende resultaten als gevolg.  Jan vertelde  – op onderkoelde humoristische toon –  hoe door branches vaak werd verteld hoe het er over 30 jaar of meer uit zou kunnen zien, maar toonde ook meteen aan dat dit bijna altijd gelogenstraft wordt….
De vraag die tijdens de lezing werd gesteld is: ‘wat is er nu anders dan in het verleden dat trends die eerder aangekondigd werden en mislukten, nu wel doorgang vinden’?  Deze werd beantwoord met een simpel, niet beter, gewoon hetzelfde als toen…

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


JUMBO: de aanhanger en oplegger specialist: door Suzanne van Buchem
Jumbo Groenewegen maakt verschillende soorten aanhangers en opleggers voor het vrachtvervoer: Kasten en zeil opleggers, platform opleggers, uitschuifbare en lage aanhangers, container chassis en LZV’s.
We laten u zien welke voertuigen op 8 oktober in de afbouw fase zitten en presenteren de bijzonderheden van onze LZV’s. ( Een LZV is een extra lange en zwaardere  vrachtwagencombinatie van maximaal 25,25 meter lengte en maximaal 60 ton in Nederland)


AMT : Elektrische auto’s: wat moet je weten, wat moet je doen?’ , door adjunct-hoofdredacteur AMT Erwin den Hoed
Zijn EV’s echt beter voor het klimaat? En doet de Nederlandse overheid er nou echt goed aan ze te stimuleren?
Goede vragen en we gaan op zoek naar de antwoorden. Maar eh, zijn die eigenlijk belangrijk? Is het niet belangrijker om te weten of elektrische auto’s werkelijk slechtere werkplaatsklanten zijn? En wat je moet doen om ze in je werkplaats te krijgen en te houden? Oké, dan zoeken we dat ook uit!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA


SUMMA : workshop DRONES  door Bart van Maarle en Ronald van
Oorschot
Zelf ervaren hoe Urban Air Mobility onze toekomst gaat veranderen? Met een workshop over drones was het iedereen wel duidelijk welke impact deze systemen gaan hebben en nu al hebben.

 

 

Kleine fotoserie met sfeerfoto’s zonder veel personen in detail (ivm privacy)

 

Op de link hieronder zijn alle foto’s te zien, maar vanwege de privacy alleen voorbehouden aan ATC leden.  Eerst even inloggen dus.

 

Klik hier voor de terugblik met foto’s , alleen toegankelijk  voor ( ingelogde) ATC leden

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.