historie livestreams
29 oktober 2024

Mercedes-Benz opent batterijrecyclingfabriek!

Mercedes-Benz heeft de eerste batterijrecyclingfabriek van Europa geopend die werkt met een geïntegreerd mechanisch-hydrometallurgisch proces. Volgens het bedrijf zijn ze de eerste autofabrikant ter wereld die de kringloop van batterijrecycling volledig sluit met een eigen interne fabriek.

Hoog rendement bij recycling

In tegenstelling tot bestaande methoden wordt verwacht dat de recyclingfabriek in Kuppenheim, Zuid-Duitsland, een terugwinningspercentage van meer dan 96% behaalt. Dit betekent dat waardevolle en zeldzame grondstoffen zoals lithium, nikkel en kobalt opnieuw kunnen worden gewonnen. Deze materialen zijn geschikt voor hergebruik in nieuwe batterijen voor toekomstige volledig elektrische voertuigen van Mercedes-Benz. Mercedes heeft tientallen miljoenen euro’s geïnvesteerd in de bouw van deze fabriek, wat ook bijdraagt aan waardecreatie in Duitsland.

Samenwerking en financiering

Mercedes-Benz werkt voor deze fabriek samen met Primobius, een joint venture tussen de Duitse SMS Group en het Australische technologiebedrijf Neometals. De fabriek wordt mede gefinancierd door het Duitse ministerie van Economische Zaken en Klimaatactie, als onderdeel van een wetenschappelijk onderzoeksproject met drie Duitse universiteiten. Dit project onderzoekt de volledige recyclingketen, inclusief logistieke processen en herintegratie van materialen. Het doel is om een belangrijke bijdrage te leveren aan de groei van de batterijrecyclingindustrie in Duitsland.

 

Innovatieve technologie: mechanisch-hydrometallurgisch proces

Voor het eerst in Europa worden in de Mercedes-Benz fabriek alle stappen doorlopen, van het versnipperen van batterijmodules tot het drogen en verwerken van de actieve batterijmaterialen. Het mechanische proces sorteert en scheidt kunststoffen, koper, aluminium en ijzer. Hierna volgt het hydrometallurgische proces, waarbij chemicaliën worden gebruikt om de ‘zwarte massa’ van de batterijen te verwerken. Deze massa bevat de actieve metalen, zoals kobalt, nikkel en lithium, die in een meerstaps chemisch proces worden teruggewonnen. Deze teruggewonnen materialen zijn van hoge kwaliteit en kunnen opnieuw worden gebruikt voor de productie van nieuwe batterijen.

Hydrometallurgie is een methode waarbij vloeistoffen en chemicaliën worden gebruikt om metalen te extraheren. Dit proces is in tegenstelling tot pyrometallurgie, waarbij hitte wordt gebruikt om metalen te smelten en te scheiden. Hydrometallurgie is energiezuiniger, omdat het plaatsvindt bij lagere temperaturen (tot 80°C) en minder energie verbruikt.

Duurzaamheid en CO2-neutrale productie

De recyclingfabriek in Kuppenheim opereert volledig CO2-neutraal, net als alle andere Mercedes-Benz productiefabrieken. Dit wordt bereikt door het gebruik van groene energie en CO2-compensatie. De fabriek draait volledig op 100% groene stroom. Op het dak van het gebouw, dat 6.800 vierkante meter groot is, liggen zonnepanelen met een vermogen van meer dan 350 kilowatt.

Opschaling voor de toekomst

De Mercedes-Benz batterijrecyclingfabriek heeft een capaciteit van 2.500 ton per jaar. De gerecyclede materialen kunnen worden gebruikt voor de productie van meer dan 50.000 batterijmodules voor nieuwe, volledig elektrische modellen. De ervaring die in deze fabriek wordt opgedaan, zal helpen om de recyclingvolumes op middellange tot lange termijn verder op te schalen.

Bron: Aftersales Magazine

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.