historie livestreams
10 juli 2024

Nieuwe veiligheidseisen nieuwe auto’s

Vanaf 7 juli 2024 zijn strengere veiligheidsnormen van kracht voor alle nieuwe voertuigen in Europa. Deze maatregelen, voortkomend uit de algemene veiligheidsverordering, zijn bedoeld om de verkeersveiligheid aanzienlijk te verbeteren. De RDW, verantwoordelijk voor typegoedkeuringen, ziet toe op de naleving van deze nieuwe eisen.

Intelligent Speed Assistance (ISA)

ISA is een baanbrekende technologie die bestuurders ondersteunt bij het naleven van snelheidslimieten. Het systeem waarschuwt automobilisten wanneer ze deze limieten overschrijden, waardoor de kans op ongevallen vermindert. Hoewel ISA als ondersteunend wordt beschouwd, blijft de juiste aanpassing aan verkeersomstandigheden en de veiligheid van groot belang. De betrouwbaarheid van ISA zal naar verwachting in de toekomst verbeteren.

Event Data Recorder (EDR)

EDR is essentieel voor het vastleggen van belangrijke gegevens tijdens ongevallen, zoals snelheid, ABS-activiteit, stuurhoek en gordelstatus. Deze gegevens zijn van onschatbare waarde voor het analyseren van ongevallen en het verbeteren van de verkeersveiligheid.

Andere vereisten

Naast ISA en EDR omvat het nieuwe pakket voor veiligheidsvoorzieningen ook een noodremsysteem, rijbaanassistentie, vermoeidheids- en aandachtswaarschuwingssystemen, achteruitrijdetectie, noodstopsignalen en voorbereidingen voor alcoholsloten. Bovendien worden nieuwe eisen geleidelijk ingevoerd, zoals geavanceerde afleidingswaarschuwingssystemen en bandenspanningscontrole, om de veiligheid van voetgangers en fietsers te verbeteren.

Met deze maatregelen streeft Europa ernaar om de verkeersveiligheid te versterken en het aantal verkeersongevallen te verminderen, met behulp van geavanceerde technologieën die in nieuwe voertuigen verplicht zullen zijn.

Bron: Aftersales Magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.