historie livestreams
05 juli 2024

Herziene NEN 9140:2024 veilig werken EV’s

Uitbreiding diverse sectoren

De NEN 9140-norm is herzien om te voldoen aan de veranderende eisen van de industrie. Oorspronkelijk bedoeld voor het veilig werken aan elektrische voertuigen (EV’s), is de norm nu van toepassing op sectoren zoals landbouw, bouw, grondverzet en bouwmachines.

Nieuwe spanningsklassen en veiligheid

De herziene norm introduceert spanningsklassen A en B, waarmee termen als “extra lage spanning” zijn vervangen. Dit helpt bij het sluiten van perceptuele kloven en legt meer nadruk op veiligheid bij hoogspanningssystemen.

Werken onder spanning

Een nieuw hoofdstuk in de norm biedt uitgebreide richtlijnen voor het werken onder spanning, specifiek voor batterijpakketten. Dit is bedoeld om risico’s te minimaliseren en de veiligheid van werknemers te waarborgen.

Verhoogde erkenning EV-vakbekwame personen

De waardering voor de EV-vakbekwame Persoon (EV-VP) is verhoogd naar EQF-niveau 3, wat een hoger niveau van bekwaamheid en expertise binnen deze sector weerspiegelt.

Geüpdatet stappenplan en hulpverlening

De herziene versie van NEN 9140 omvat een geüpdatet stappenplan voor het veiligstellen van elektrische voertuigen, waarbij de voorschriften van de fabrikant prioriteit krijgen. In noodgevallen biedt een uitgebreide matrix voor (pech)hulpverlening gedetailleerde begeleiding aan hulpverleners, zodat zij effectief kunnen reageren op kritieke situaties.

 

Bron: Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.