historie livestreams
14 september 2023

Offroad op zonne-energie: Stella Terra komt uit Eindhoven

Solar Team Eindhoven, verbonden aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e), heeft ‘s werelds eerste offroad zonneauto gepresenteerd. Het voertuig draagt de naam Stella Terra en kan zowel op verharde wegen als offroad uit de voeten. Het team zal de offroader in oktober uitgebreid testen in Marokko, waar de auto zich onder meer mag bewijzen in de Saharawoestijn.

Stella Terra haalt alle benodigde energie uit zonnepanelen op het dak, die werken met een efficiëntie van 97%. De zonneauto beschikt over motoren in de wielen, die een topsnelheid van 145 km/u mogelijk maken. De auto weegt 1.200 kg en kan op zonnige dagen tot 630 km afleggen. In Marokko is een route van zo’n 1.000 km uitgestippeld, waarbij de auto wordt blootgesteld aan uiteenlopende landschappen en omstandigheden. Het voertuig is afgelopen maand goedgekeurd door de RDW en beschikt daardoor over een kenteken, een dergelijke tocht over de openbare weg is dus toegestaan.

TU Eindhoven Stella Terra

Het team dat werkt aan Stella Terra. Foto: STE / Bart van Overbeeke

Het bouwen van deze zelfvoorzienende offroad-auto was een enorme uitdaging. “Stella Terra moet de zware omstandigheden van het offroaden aankunnen, maar ook efficiënt en licht genoeg blijven om door de zon aangedreven te worden. Daarom hebben wij bijna alles van Stella Terra zelf moeten ontwerpen, van de ophanging tot de omvormers voor de zonnepanelen” zegt Wisse Bos, teammanager van Solar Team Eindhoven.

Video: bekijk de onthulling

Zonnecamper

Het is niet de eerste keer dat Solar Team Eindhoven een opvallende prestatie levert. Het team werd vier keer op rij wereldkampioen in de World Solar Challenge in Australië en baarde in 2021 opzien met de Stella Vita, een zonne-aangedreven camper die Europa doorkruiste. Ook de Stella Terra beschikt over de nodige kampeereigenschappen, waaronder een tweepersoonsbed en een kookplaat. Tijdens het kamperen kunnen twee als luifel fungerende zonnepanelen worden toegevoegd, waardoor het totale oppervlak aan zonnepanelen 16 vierkante meter bedraagt.

De zonnecamper Stella Vita

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.