Tellerfraude in Nederland
Toename van schade: 161 miljoen euro in 2023
In het jaar 2023 heeft tellerfraude in Nederland aanzienlijke schade veroorzaakt, met een totaal van 161 miljoen euro. Deze cijfers laten een stijging zien ten opzichte van 2020, toen de schade nog op 140 miljoen euro lag. De Vereniging Aanpak Tellerfraude (VAT) meldt deze zorgwekkende trend op basis van recente gegevens.
Kosten en gevolgen consument
Gemiddeld kost het terugdraaien van een teller een consument zo’n 1.900 euro. Deze kosten omvatten niet alleen het feit dat auto’s te duur worden gekocht, maar ook de problemen die ontstaan bij het doorverkopen. Ook het afwijkende onderhoudspatroon dat verwacht wordt op basis van de vervalste tellerstanden heeft gevolgen.
Nieuwe trendbreuken en schadeposten
In 2023 heeft de VAT 73.198 nieuwe trendbreuken geconstateerd bij auto’s in het Nederlandse wagenpark, wat resulteerde in een totale schadepost van 70 miljoen euro. Hoewel dit een zorgwekkend hoog aantal is, merkt de VAT op dat het totaal aantal auto’s met teruggedraaide tellers uit Nederland geleidelijk afneemt.
Impact tellerfraude bij importauto’s
Voor importauto’s blijft tellerfraude een groot probleem, met een totale schade van 91 miljoen euro in 2023. Dit komt voornamelijk door de moeilijkheid in het controleren van tellerstanden uit het buitenland. Alleen in België wordt een centrale database bijgehouden. Ongeveer 20 procent van de geïmporteerde auto’s, voornamelijk uit Duitsland, vertoont volgens schattingen tekenen van tellerfraude.
Voorlichting en samenwerking
Om consumenten te beschermen, werken VAT en de RDW nauw samen. Voorlichting via het RDW-voertuigrapport is een belangrijk middel om kopers te informeren. VAT adviseert consumenten om vooral bij importauto’s extra op de kilometerstand te letten en het voertuig te kopen bij een betrouwbaar bedrijf, bij voorkeur aangesloten bij BOVAG.
Bron: Aftersales magazine