historie livestreams
15 december 2023

Diversiteit batterijtechnieken uitdaging voor aftermarket

Diversiteit batterijtechnieken uitdaging voor aftermarket

 
In het snel evoluerende tijdperk van elektrische voertuigen (EV’s) staat de automotive aftermarket voor een complexe uitdaging. De opkomst van elektrische voertuigen heeft geleid tot een grotere complexiteit in de automotive aftermarket. De inspiratie komt uit het EV-only servicenetwerk Coppola in China, dat actief is in veertig steden met in totaal één miljoen elektrische voertuigen tegen het einde van dit jaar. Coppola, richt zich op diverse aspecten zoals een nationaal netwerk, diagnose op afstand, technische ondersteuning, advies en training.

Europese marktontwikkelingen

Bart Timmermans (AXA Novi), met meer dan twintig jaar ervaring in de batterij- en automotive aftermarket, deelt in zijn presentatie een vooruitblik op de batterij-elektrische toekomst. Terwijl Europa verwacht wordt tegen 2030 tot 1,8 TWh aan accu’s lokaal te produceren, blijft China de komende decennia waarschijnlijk de dominante producent van batterijcellen, met een verwachte daling van het marktaandeel van 78% naar 66%. Europa zal naar verwachting een groter markaandeel hebben.

Diversiteit in acculeveranciers en constructies

De complexiteit wordt verder vergroot door de diversiteit aan leveranciers, waaronder hoofdrolspelers als CATL en LG, en verschillende constructieprincipes voor batterijcellen. Autofabrikanten, zoals Geely met joint ventures en BYD met eigen cellen, dragen bij aan deze complexe dynamiek. Verschillende automerken en leveranciers hebben eigen benaderingen, waardoor het voor de aftermarket moeilijker wordt om met deze diversiteit om te gaan.

Toenemende technologische complexiteit

De technologische ontwikkelingen gaan snel, met de nadruk op het verbeteren van laadtijden, actieradius en kilometerprestaties per acculading. Er wordt geëxperimenteerd met verschillende chemische samenstellingen van batterijen, waaronder solid-state batterijpakketten en alternatieven voor lithium zoals natrium, wat leidt tot een breed scala aan mogelijke oplossingen.

Uitdagingen voor de aftermarket

De aftermarket wordt geconfronteerd met de uitdaging om te kunnen omgaan met deze diversiteit aan celtypen, fabrikanten en technologische ontwikkelingen. De voortdurende technologische vooruitgang, gericht op het verbeteren van laadtijden en kilometerprestaties per acculading, voorspelt een voortdurende toename van complexiteit. De verwachting is dat de complexiteit niet zal afnemen, en de aftermarket zal moeten blijven ontwikkelen om aan de behoeften van elektrische voertuigen te voldoen.

Kortom, de automotive aftermarket zal zich moeten aanpassen aan de snel veranderende wereld van EV’s, waarbij flexibiliteit en innovatie cruciaal zijn om effectief te kunnen opereren in deze dynamische markt.

 

Bron: tekst en foto’s Aftersales Magazine

 

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.