historie livestreams
02 juli 2024

Handelaarstkenteken openbare oplaadplaats

Casus

Een autobedrijf heeft geen eigen laadpaal, maar een elektrische auto in de bedrijfsvoorraad moet worden opgeladen. Kan dit met groene platen bij een openbare laadplaats? Is parkeren tijdens het laadproces toegestaan?

Regels voor Handelaarskenteken
Autobedrijven kennen de regels voor het handelaarskenteken:

Gebruiken voor proefritten

Niet voor privégebruik, personenvervoer, goederenvervoer of parkeren op openbare weg
Zonder erkenning bedrijfsvoorraad: alleen voor ophalen, testen of naar de wasstraat brengen

Laadplaatsen

Openbare laadplaatsen kunnen betaald parkeren met laadfunctie zijn, of snelladers langs snelwegen. Volgens de wet is parkeren met groene platen niet toegestaan, zelfs niet tijdens opladen. Dit kan tot sancties leiden.

Snelladen

Laden bij een snellader wordt mogelijk niet als parkeren gezien, maar auto’s met groene platen mogen niet onbeheerd op de openbare weg staan. De RDW kan in beide gevallen handhaven.

Gemeentelijke regels

Parkeerregels verschillen per gemeente. Sommige gemeenten verbieden auto’s met handelaarskenteken tijdens het opladen. Dit kan sancties van zowel RDW als de gemeente opleveren.

Verschil met tdanken

Tanken met groene platen is meestal geen probleem. Het verschil bij opladen is de langere duur en de locatie, waardoor de ondernemer risico loopt. VASS heeft dit bij de RDW aangekaart, maar ook lokale regels kunnen problemen geven.

Conclusie

Volgens de huidige regels lijkt snelladen de enige optie voor het autobedrijf. Wil je toch bij een openbare laadplaats laden? Controleer altijd de lokale parkeerregels.

 

Bron:Aftersales magazine

Kennismaken met regionale collega’s uit de branche?

Nog vragen?

Stel je vraag via het mailadres van jouw afdeling of laat je gegevens achter. Zij helpen je graag! Voor overige vragen kun je mailen naar info@verenigingatc.com

  • Hidden
  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.